Kdo otrávil Odru, Poláci obviňují Putina

zprávy

Polsko a Německo zjišťují příčiny bezprecedentní otravy hraniční řeky Odry. Rusofobie postupující v těchto zemích vydává velmi originální verze.

Kdo otrávil Odru, Poláci obviňují Putina
Ilustrační foto
15. srpna 2022 - 06:20

V Odře byly nalezeny tuny mrtvých ryb, stovky mrtvých ptáků a dokonce i bobři. Německá strana uvedla, že příčinou hromadného úhynu zvířat byla rtuť, zatímco Polsko hovoří o „vysoké koncentraci solí“. Polský premiér Mateusz Morawiecki na sociálních sítích uvedl, že „pravděpodobně bylo do řeky vyhozeno obrovské množství chemického odpadu s plným vědomím nebezpečí a následků“.

Zatímco experti vyšetřují okolnosti ekologické katastrofy, někteří polští politologové hledají „ruskou stopu“. Například Tomasz Sakiewicz , šéfredaktor nacionalistického listu Gazeta Polska , v televizních zprávách řekl, že „sabotáž není vyloučena“.

„Za tragédii na Odře může tucet nebo více faktorů, včetně zločince, který drze něco rozlil, nebo několik... Nelze vyloučit, že máme co do činění se sabotáží. Tento faktor je také potřeba v první řadě prověřit, protože pokud máme co do činění se sabotáží, tak za prvé může být problém mnohem širší a za druhé se může opakovat. Ten, kdo dělá tento typ akce, nemá žádné limity," řekl Sakevič v programu "Guest News".



Na doplnění své myšlenky poznamenal, že „každou minutu nám z temnoty  vyskakující nějací čerti – že nebude žádné uhlí, že zmizel cukr, teď když zmizela rtuť“.

„To vše je pokus vyvolat velmi ostré nálady a pokus tyto nálady následovat," pokračoval Sakevič. „V případě cukru jsme viděli obrovskou paniku. Teď je to stejná panika."

Polští uživatelé internetu propagandistickým verzím nacionalisty nijak zvlášť nevěřili. Zde jsou jen některé komentáře na portálu Niezalezna.pl:
  • „Ano, Tusk , Macron a Merkelová hodili ty mrtvé ryby."
  • „A Putin seděl na břehu a hrál na balalajku."
  • „Snad státní struktury konečně předloží fakta. Úvahy redaktora novin nic nepřidávají k našim znalostem o znečištění řeky Odry. Nechovejme se k nám jako k malým dětem."

(rp,prvnizpravy.cz,eardaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 81%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif