Korwin: Reakce polských úřadů je kompromitující

zprávy

Janusz Korwin-Mikke se zmínil o nehodě v Przewodówě. Jeden z vůdců Konfederace zdůraznil, že se polské úřady chovaly hystericky. Poznamenal také, že postoj Ukrajinců, kteří se odmítají omluvit a vyplatit odškodnění, zůstává nedostatečný.

Korwin: Reakce polských úřadů je kompromitující
Janusz Korwin-Mikke, člen Konfederace
18. listopadu 2022 - 04:20

„Představme si, že Polskem projíždí nějaké ukrajinské auto, patřící Ukrajinské republice – státní auto – a veze zbraně pro Ukrajinu. A najednou mu z nějakého důvodu praskla pneumatika, auto zavrávoralo, vyjelo ze silnice a zabilo dva lidi,“ řekl Janusz Korwin-Mikke.

„Vyvolali bychom kvůli tomu nějakou hysterii, paniku? V průměru zemře na silnicích asi 13 Poláků denně a není to nic hrozného. No, stalo se, nehody se lidem stávají,“  poznamenal.

„Ale samozřejmě by se měl majitel vozu, tedy ukrajinský stát, samozřejmě omluvit, zaplatit obětem odškodné, protože je to přece jeho chyba,“  zdůraznil, a dodal že jde o obdobnou situaci, jaká nastala v Przewodówě.

Podle názoru politika je to ale věc „podružná“ a „nepodstatná“. Jak dodal, „touto záležitostí by se neměl zabývat vůbec nikdo, snad kromě starosty obce, kde se to stalo." A dále uvedl, že je irelevantní, zda je raketa ukrajinská nebo ruská.

Ostatně ani Rusko, ani Ukrajina nechtěly polský traktor trefit, protože o polský traktor nikdo neměl zájem. Byla to jen pracovní nehoda. Pokud dojde k nehodě a není tam špatný úmysl, je vlastně jedno, jestli je to Rusko nebo Ukrajina,“ upozornil.

„Je válka, kde se štípe dřevo, tam létají hobliny a bohužel letěly i do Polska. Nicméně, co se stalo? Stala se neslýchaná věc. Něco se zřítilo do země a hned se objevují informace, že Polsko zasáhla ruská raketa,“ zdůraznil.

„Takže lidé nevědí, jestli je to ruské nebo ne, hned říkají, že je to ruské, hned, že je to raketa, a je to určitě ruská agrese proti Polsku, ta raketa mířila určitě na palác Belvedere,“ pokračoval.

„Mimochodem, Ukrajinci tuto tezi zastávají a vyjadřují se, jako by Rusové poslali raketu do Varšavy a oni ji sestřelili a ta, která sestřelila raketu, zasáhla Polsko. Tak to vysvětlují některé ukrajinské kruhy, které se odmítají omluvit a zaplatit odškodné,“ poznamenal.



Hysterie úřadů

Jak zdůraznil Janusz Korwin-Mikke, věc by měli objasnit odborníci. „Ale v našem případě se touto problematikou nejprve zabývá premiér, potom prezident. Svolávají zasedání Národního bezpečnostního úřadu, Rady ministrů, vytvářejí hysterii,“ hodnotil.

Poznamenal také, že „Jeho Excelence Mateusz Morawiecki (...) dělá v této věci obecně hysterii a říká, abychom nedělali hysterii, ale abychom zůstali v klidu." Wolnościowiec dodal, že polské úřady tuto záležitost konzultovaly s mnoha zeměmi, včetně Litvy, Lotyšska, Estonska, Slovenska, Francie, Německa. – Probudí prezidenta Józiu Bidena na ostrově Bali, tam se dívá na svá nahá ňadra a tady ho nutí mluvit o tom – o malé díře v zemi,“ dodal.

„Necítím se ohrožen, že někdo omylem shodil raketu na naše území," poznamenal Janusz Korwin-Mikke.

„Reakce našich úřadů je nekompromisní. Spustili hysterii. Kdyby, nedej bože, měli v rukou atomovou bombu, nepochybně by už bombu shodili na Moskvu, aniž by čekali na výsledek vyšetřování,“ pokračoval.

„Stát nelze řídit hysteriky, lidmi zvolenými, ehm, demokraticky. Stát potřebuje elity, aby nás řídili lidé z elity, speciálně vzdělaní, a ne ledajací kluci z ulice,“ dodal.

„Jediné, co nám zbývá, je především konstatování, že naše elity jsou naprosto neschopné zemi řídit, jsou naprosto nezodpovědné a tito lidé by absolutně neměli mít prst – nemluvím o jaderné spoušti – ale žádný," uzavřel.


Zelenského bota

„A jeden nepříjemný postřeh. Jak jsem řekl, nemám vůči Ukrajině žádnou zvláštní zášť, že se to stalo. Stává se to – je to těžké. Pokud však jeho Excelence Vladimir Zelenskij tvrdí, že to rozhodně nejsou oni, rozhodně to není jejich raketa, a nemá v úmyslu platit odškodné, dokonce ani omluvu, tak to je, řekl bych, trochu arogance,“ dodal.

„Myslí si, že protože tady bojuje s Ruskem, zaslouží si všechno. To není pravda. Pravidla platí pro všechny,“
uzavřel Janusz Korwin-Mikke.

(rp,prvnizpravy.cz,nczas,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif