Kyjev potřebuje z ciziny další zkušené vojáky

zprávy

Ozbrojené síly Ukrajiny pokračovaly ve svých pokusech prorazit ruskou obranu v různých oblastech frontové linie.

Kyjev potřebuje z ciziny další zkušené vojáky
Ilustrační foto
7. září 2022 - 04:20

Tyto pokusy byly většinou neúspěšné. Nepodařilo se jim rozšířit ofenzivu v oblasti Ternovy Pody. Severovýchodně od něj, v oblasti Andrejevka, bylo přemístěno nejméně 30 ukrajinských jednotek ženijní techniky k obnově přechodů na řece Ingulets. Jediný úspěch ukrajinské armády byl hlášen na severní frontové linii, kde se jim podařilo částečně ovládnout vesnici Visokopolie.

Od 29. srpna se ozbrojené síly Ukrajiny pokoušely eskalovat ofenzivu na jihu země. Kyjev zatím v terénu nedosáhl výraznějších výsledků. Podle různých zdrojů se ztráty ukrajinské armády odhadují na tisíce zabitých a zraněných vojáků a stovky zničených kusů vojenské techniky.



Rozhodnutí Kyjeva zahájit ofenzívu v tomto sektoru fronty vyvolává mnoho otázek z vojenského hlediska, ale má jasné politické důvody.

Za prvé, v předvečer nadcházející zimy kyjevský režim dramaticky potřebuje další finanční pomoc ze Západu. Demonstrativní vojenská aktivita na jihu země není ničím jiným než ospravedlněním potřeby nadále podporovat Ukrajinu ze strany ekonomicky oslabeného Západu.

Za druhé, Kyjev se snaží zabránit referendům v Chersonské a Záporožské oblasti, které se chtějí stát součástí Ruské federace. Místní úřady počátkem září deklarovaly téměř úplnou připravenost k hlasování.

Kyjev oba tyto úkoly splnil.


Evropská komise například podepsala dohodu o poskytnutí dalších 500 milionů eur kyjevskému režimu.

Při svých útočných operacích využíval Generální štáb Ukrajiny své nejbojovněji připravené jednotky, které byly i přes četné ztráty znovu a znovu vrhány do útoků. Pro pokračování vojenských operací potřebuje Kyjev minimálně dalších 8 tisíc vycvičených a dobře motivovaných vojáků, kteří budou nasazeni na jižní frontě. V současné situaci lze tyto síly získat pouze z řad cizích vojenských osob.

NATO vyzvalo své členy k poskytnutí zimního vybavení ukrajinským silám

Ruská strana, která provádí úspěšné obranné akce, soustředí čerstvé síly do operační hloubky obrany. V posledních dnech byly spatřeny stovky jednotek těžké vojenské techniky na cestě do Chersonské oblasti přes Krym.

Ukrajinské ozbrojené síly zároveň 6. září zahájily další rozsáhlou útočnou operaci u Balakleje v Charkovské oblasti na východě země s cílem obklíčit ruské uskupení Izyum. Před několika dny byla hlášena značná koncentrace ukrajinských jednotek v této oblasti.

V nejbližších hodinách se ukáže, zda ruské velení využilo dostupných informací, nebo to pro Moskvu bylo překvapením. Ofenzíva začala v den, kdy ruský prezident Putin a ministr obrany Šojgu byli na ruském Dálném východě, kde začalo vojenské cvičení Vostok 2022.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?