Lavrov: V Asii se snaží USA vytvořit „uzavřený klub“

zprávy

Spojené státy a jejich spojenci aktivně rozvíjejí asijsko-pacifický prostor a snaží se vytvořit alternativní uzavřené formáty. Rusko a Čína jsou proti. Na brífinku po východoasijském summitu v Kambodži to řekl ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Lavrov: V Asii se snaží USA vytvořit „uzavřený klub“
Z jednání
14. listopadu 2022 - 07:20

„Asijsko-pacifický prostor, který se několik desetiletí vyvíjel kolem iniciativ ASEAN (Asociace národů jihovýchodní Asie), kolem něhož se vyvinula otevřená a rovnocenná struktura bezpečnosti a spolupráce, se nyní snaží ovládnout Spojené státy. a jeho spojenců a NATO... Prosazují se formáty, které nejsou otevřené všem, které ve skutečnosti konkurují inkluzivním strukturám vytvořeným kolem ASEAN a které zahrnují militarizaci regionu se zjevným zaměřením na zadržování Číny, a proti ruským zájmům v asijsko-pacifickém regionu,“  řekl Sergej Lavrov

Snaží se aktivně přilákat Nový Zéland, Kanadu, Japonsko do vojenského bloku AUKUS a prosazují se uzavřené iniciativy k organizaci monitorování námořních aktivit, poznamenal ruský ministr zahraničí.

 
„Naši čínští přátelé jsou si toho dobře vědomi, společně s nimi hájíme účelnost a potřebu zachovat formáty, které byly kolem ASEAN vytvořeny, hájíme potřebu zachovat ústřední roli, kterou ASEAN hraje i v budoucnu, ale Západ má své vlastní plány a dnes to zaznělo zcela jasně,“  řekl Sergej Lavrov a dodal, že pozici Ruska a Číny sdílí mnoho členů ASEAN.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif