Lekce z Vietnamu pro Ukrajinu

zprávy

Nepoučili jsme se nic z Vietnamu a následných katastrof v zahraniční politice USA/západu během posledních 40 let?

Lekce z Vietnamu pro Ukrajinu
Lyndon Baines Johnson, americký prezident
30. července 2022 - 11:30

V dubnu 1965 americký prezident Lyndon Baines Johnson (LBJ) vysvětlil, proč eskaluje americkou angažovanost ve Vietnamu. S orwellovským nádechem nazval LBJ projev  „Mír bez dobývání“ , když oznámil začátek amerických leteckých útoků na Vietnam.

Vysvětlil, že  „Musíme bojovat, pokud máme žít ve světě, kde si každá země může utvářet svůj vlastní osud, a pouze v takovém světě bude naše vlastní svoboda bezpečná… učinili jsme národní závazek, že pomůžeme Jižnímu Vietnamu bránit jeho nezávislost a tento slib hodlám dodržet. Zneuctění tohoto slibu, přenechání malého a statečného národa jeho nepřátelům a následný teror by byla neodpustitelná chyba."

Johnson dále vysvětlil:  „Jsme tu také proto, abychom posílili světový řád... Nechat Vietnam svému osudu by otřáslo důvěrou všech těchto lidí v hodnotu amerického závazku a v hodnotu amerických slov."

Americká armáda se nepoučila z neúspěchu a masového vraždění  korejské války  v předchozím desetiletí a zahájila rozsáhlé bombardování Vietnamu a vyslala stovky tisíc vojáků.

V té době, na jaře 1965, zahynulo v konfliktu asi 400 amerických vojáků. Válka ještě nebyla široce nepopulární. Američanů, kteří protestovali proti válce ve Vietnamu, byla malá menšina. Uplynuly dva roky před  slavným vypovězením  války Martinem Lutherem Kingem.

O několik let později, poté, co byly statisíce odvedeny do armády se smrtí desítek tisíc, se válka stala široce nepopulární. Nakonec ve válce zemřelo přes 58 000 Američanů a tři miliony vietnamských civilistů a vojáků. Náklady na lidské životy a plýtvání zdroji byly obrovské. „Velkou společnost“, kterou LBJ doufal vybudovat, zastavilo odklonění lidských životů, energie a zdrojů do války ve Vietnamu.

Dnes existují podobnosti s tím, že USA a NATO nalévají desítky miliard dolarů ve zbraních na Ukrajinu, aby čelily ruské vojenské intervenci. USA a západní spojenci poskytují další podporu v oblasti zpravodajských služeb a vojenského poradenství. Zatímco tam ještě nejsou oficiální američtí vojáci (jako tomu bylo ve Vietnamu první roky), existují speciální operace a mnoho další vojenské podpory.

Prezident Biden a vedoucí představitelé administrativy mluví podobně jako LBJ v rané fázi vietnamské války. Ve svých  poznámkách  ke Kongresu žádajícímu o dodatečné financování pro Ukrajinu Biden řekl:  „Potřebujeme tento zákon, abychom podpořili Ukrajinu v jejím boji za svobodu... Cena tohoto boje není levná, ale ustoupit agresi bude dražší, pokud to dovolíme."  Biden, který dal jasně najevo, že cílem USA není jen „svoboda“ Ukrajiny, pokračuje:  „Investice do svobody a bezpečnosti Ukrajiny je malá cena za potrestání ruské agrese a snížení rizika budoucích konfliktů".



Ve Vietnamu i na Ukrajině USA dosadily nebo podpořily proamerické vlády, aby čelily „protivníkům“ v zemi. V 50. letech USA zabránily celonárodnímu referendu ve Vietnamu, které by zemi sjednotilo bez války. V roce 2014 se USA podílely na podpoře ukrajinského převratu, který svrhl demokraticky zvolenou vládu, což vedlo k odtržení Krymu a občanské válce na východní Ukrajině. Zatímco většina na Západě si myslí, že ukrajinský konflikt začal letos v únoru, ve skutečnosti začal v únoru 2014. Dokument z roku 2016  „Ukrajina v plamenech“,  zakázaný YouTube, popisuje převrat.

Západní média vykreslovala, jak USA a Jižní Vietnam vítězí ve válce v jihovýchodní Asii, dokud v roce 1968 ofenzíva neodhalila lži a realitu. Podobně západní média vykreslují Ukrajince vítězící ve válce s ohromnou podporou ukrajinské veřejnosti. Ve skutečnosti Rusko a Doněcká lidová republika (DPR) a Luhanská lidová republika (LPR) stabilně přebírají kontrolu nad jihovýchodní Ukrajinou. Mezitím ukrajinský prezident Zelenskij dohlížel na věznění,  mučení  a zabíjení odpůrců. Největší opoziční strana byla  zakázána . Mnoho Ukrajinců se staví proti jeho politice a pokračování války. Kolují zvěsti o pokusech o atentát na prezidenta, stejně jako tomu bylo v Jižním Vietnamu.

Ukrajinci se stali potravou pro děla pro geopolitické cíle USA, stejně jako jihovietnamci.

Nyní je jasné, že eskalace LBJ v roce 1965 byla obrovská a nákladná chyba. Zbytečná válka způsobila nesmírné škody Vietnamu, Kambodži a Laosu. To má také obrovské negativní důsledky ve Spojených státech.

Budou USA a spojenci pokračovat v eskalaci konfliktu na Ukrajině, aby „zdvojnásobili“ intervenci na půl cesty kolem světa s cílem ublížit Rusku? Nepoučili jsme se nic z Vietnamu a následných katastrof v zahraniční politice USA/západu za posledních 40 let?

(rp,prvnizpravy.cz,veteranstoday,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif