Leyenová: Máme „své" nástroje pro případ vítězství pravice v Itálii

zprávy

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová (CDU) hovořila o možných sankcích vůči Itálii s ohledem na možné vítězství pravicových stran v italských parlamentních volbách v neděli.

Leyenová: Máme „své" nástroje pro případ vítězství pravice  v Itálii
Ursula von der Leyenová, předsedkyně EK
24. září 2022 - 07:20

„Uvidíme výsledek hlasování v Itálii. Pokud věci půjdou složitým směrem, máme nástroje jako v případě Polska a Maďarska ,“ řekla.

Měla na mysli mechanismus právního státu. To zajišťuje škrty v penězích pro členské státy, které porušují hodnoty EU. Podobné řízení probíhá od dubna proti Maďarsku

Italská strana Lega je komentářem Von der Leyenové pobouřena

Vůdce konzervativní strany Lega Matteo Salvini byl prohlášením předsedy Komise pobouřen. Byla to „hnusná a arogantní hrozba“ proti jeho zemi. Von der Leyenová zastupuje všechny Evropany a je jimi také placena. Podle agentury Ansa chtějí nyní poslanci Lega v Evropském parlamentu nechat prohlášení zkontrolovat. Politik CDU se v každém případě musí omluvit.

„V posledních průzkumech vede aliance Lega a pravicové strany Fratelli d'Italia. Její vedoucím kandidátem je Giorgia Meloniová . Její strana je podle aktuálních prognóz na 26 procentech".

(rp,prvnizpravy.cz,jungefreiheit,foto:arch.)
 




Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?