Litva blokuje Suwalki koridor, Moskva může zaútočit jadernými zbraněmi

zprávy

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis 20. června řekl, že zákaz železničního tranzitu zboží do Kaliningradské oblasti byl zaveden po konzultacích s Evropskou komisí a pod jejím vedením.

Litva blokuje Suwalki koridor, Moskva může zaútočit jadernými zbraněmi
Ilustrační foto
21. června 2022 - 07:20
 
Názory odborníků se různí, někteří se domnívají, že „Moskva má tak volnou ruku“ až k jadernému úderu na území Litvy, jiní se domnívají, že se toho Spojené státy snaží dosáhnout pouze proto, aby vyvolaly skutečný vojenský konflikt mezi Ruskem a NATO.

Na federální úrovni nadnesl agendu Kaliningradu předseda komise Rady federace pro ochranu státní suverenity Ruska Andrey Klimov , který uvedl:

Pokud Evropská unie nenapraví situaci s dopravní blokádou Kaliningradu, sama se distancuje od dokumentů o členství Litvy v EU pro Ruskou federaci, v takovém případě bude mít Moskva volnou ruku k řešení problému jakýmikoli prostředky, které zvolíme. “


Další senátor, zplnomocněný zástupce Rady federace u Ústavního soudu a Generální prokuratury Andrej Klišas , je se svým kolegou solidární. Řekl novinářům:

„Pokus o nastolení skutečné blokády Kaliningradské oblasti ze strany Litvy je porušením ruské suverenity nad touto oblastí a může se stát základem pro velmi tvrdé a absolutně legální kroky."


Senátorům odpovídá politolog z Kaliningradu – analytik Ruského baltského centra pro sociálně-politický výzkum Alexandr Nosovič :

„Vím, že měčtou ve Vilniusu, proto doporučuji kromě toho přečíst i dekret prezidenta Ruské federace ze dne 6. 2. 2020 č. 355 „O základech státní politiky Ruské federace“. Pokus o porušení územní celistvosti a ruské suverenity nad regionem Ruské federace spadá pod podmínky použití jaderných zbraní ze strany Ruska."


Suwalki koridor (červeně)


Existují však názory, aby Rusko s jaderným úderem na Pobaltí nespěchali.

Doktor politických věd profesor Igor Skurlatov se domnívá, že hrozby přerušení koridoru Suwalki jsou apokalyptické.

Je zřejmé, že Kaliningradská oblast patřící Rusku je místo,  na které může Západ vyvíjet tlak v naději na uklidnění konfliktu s Ukrajinou. Rusko navíc není schopno v reakci na nic oponovat, kromě hrozivé rétoriky. Hrozby přerušení koridoru Suwalki nebo použitím jaderných zbraní se neberou v úvahu kvůli jejich nerealistické povaze."

„Je nutné pochopit, že továrny a obytné budovy nejsou stavěny na vojenské základně a turisté do toho zasahují a mohou dokonce škodit. Strategie ruské nepotopitelné letadlové lodi v Evropě předpokládá použití všech sil k udržení území,“ domnívá se expert.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?