Liz Trussová přísahá, že nenavštíví Tchaj-wan, když se stane premiérkou

zprávy

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová řekla, že pokud se stane premiérkou Velké Británie, Tchaj-wan nenavštíví, jak dále uvádí Le Figaro, je to jedna z jejích tváří.

Liz Trussová přísahá, že nenavštíví Tchaj-wan, když se stane premiérkou
Liz Trussová, britská ministryně zahraničí
5. srpna 2022 - 09:03

Připomeňme, že 20. července se v Británii konalo páté kolo hlasování členů parlamentu z Konzervativní strany, aby zvolili vůdce strany, který se také stane předsedou vlády země. Podle jeho výsledků se do finále volebního klání dostali dva kandidáti - Trussová a bývalý šéf ministerstva financí Rishi Sunak .


Překvapivým vítězem poslední TV debaty se  stal Rishi Sunak

V hlasování před včerejší televizní debatou vedla Liz Trussová o 30 bodů před svým soupeřem Rishi Sunakem, bývalým ministrem financí.

Bývalý britský ministr financí a kandidát na Downing Street Rishi Sunak, navzdory tomu, že v průzkumech velmi ztrácel, zdá se, že přesvědčil mnoho konzervativních voličů během televizního pořadu otázek a odpovědí ve čtvrtek 4. srpna, kterého se zúčastnila i jeho rivalka Liz Trussová.

Po 90 minutách živého vysílání, během nichž mohli oba kandidáti postupně rozvíjet svůj projekt, aniž by stáli proti sobě, hlasovali přítomní členové Konzervativní strany zvednutím ruky pro svého oblíbeného kandidáta. K překvapení všech Rishi Sunak  přesvědčil naprostou většinu veřejnosti.

Členové Konzervativní strany hlasují po celý srpen, aby zvolili svého nového vůdce, který nahradí Borise Johnsona v Downing Street, smetenéhou řadou skandálů. Pokud se Liz Trussová ukázala jako vítězka předchozích konfrontací, byla ve čtvrtek dohnána na hranici svých možností jak ve své hospodářské politice – plánuje snížení daní, aby se vypořádala s krizí životních nákladů –, tak i ve svých mnoha tvářích.



„Chceš se omluvit?“ zeptal se zástupce veřejnosti na její plán na snížení platů státních zaměstnanců v nejvíce znevýhodněných regionech. Tento nápad nakonec opustila několik hodin po jeho oznámení. „Není ostuda říkat, že to nefunguje tak, jak jsem chtěla, a změnila jsem svou pozic ," odpověděla.

„Může se ukázat skutečná Liz Trussová?“ zeptala se pak za smíchu veřejnosti novinářka Kay Burleyová a vyjmenovala mnoho různých tváří šéfky diplomacie, od Brexitu po Ukrajinu přes monarchii.

Naopak Rishi Sunak, který si pěstoval obvykle standardní obraz a neváhal předvést trochu sebevýsměchu. Na otázku ohledně videa z roku 2001, ve kterém se chlubil, že nemá přátele z dělnické třídy, bohatý exministr litoval „hloupých poznámek“. „Co teď? "  zeptal se. „No, netrávím čas tím, že se jich ptám (jestli jsou z nižších tříd)," odpověděl za potlesku. Znovu ukázal své rozdíly proti svému rivalu v ekonomických otázkách a zdůraznil, že „kořenem problému“ je inflace, nikoli daně.

(rp,prvnizpravy.cz,lefigaro,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif