Madrid odmítl návrh na dobrovolné snížení spotřeby plynu o 15%

zprávy

<< VIDEO >> Španělská vláda nepodporuje návrh Evropské komise na snížení spotřeby plynu o 15%, uvedla místopředsedkyně vlády, ministryně pro ekologickou transformaci a demografické výzvy království Teresa Ribera, uvádí El Pais.

Madrid odmítl návrh na dobrovolné snížení spotřeby plynu o 15%
Teresa Ribera, místopředsedkyně španělské vlády
21. července 2022 - 06:20

„Bráníme evropské hodnoty, ale nemůžeme přinášet nepřiměřené oběti, k čemuž jsme nebyli ani požádáni o předběžné stanovisko," řekla vicepremiérka.

Prohlášení Teresy Ribery, která k bruselskému návrhu použila neobvykle tvrdý tón, přichází pár hodin poté, co představitelé EU navrhli lineární snížení spotřeby plynu tváří v tvář Putinovým hrozbám, bez rozdílu podle země. Je to něco zarážejícího, protože závislost euroasijského obra je mezi některými zeměmi velmi proměnlivá, ale argument EU je, že by to uvolnilo exportní kapacitu u alternativních dodavatelů do Ruska.

„Naše solidarita je mnohem užitečnější, pokud dokážeme využít naši infrastrukturu k tomu, abychom mohli poskytovat plyn zbytku Evropanů, ale ne na úkor některých domácích a průmyslových spotřebitelů, kteří již dlouho platí velmi vysoké účty,“ upozornila. Španělsko roky investovalo obrovské sumy peněz – které společnosti a domácnosti zaplatily vyššími poplatky – aby se vybavilo výkonnou sítí zařízení na opětovné zplynování, která v situaci, jako je ta současná, září svým vlastním světlem. „Na rozdíl od jiných zemí jsme si my Španělé nežili z energetického hlediska nad poměry," zdůraznila.



Z tohoto důvodu ministryně vyzvala komunitní partnery, aby „otevřeně, transparentně a s respektem diskutovali" o tom, jak se v tomto ohledu nejlépe vzájemně podporovat. A zdůraznila „zásadní“ roli, kterou může Španělsko hrát jako „brána“ pro více než 30 % zkapalněného zemního plynu (LNG) do Evropy, s infrastrukturami připravenými na podporu „svých sousedů“. „Španělsko splnilo svůj domácí úkol v této oblasti, platí více než mnoho evropských partnerů, (...) a brání se uvalování závazků nad rámec toho, co odpovídá nám a co je požadováno od ostatních komunitních partnerů z hlediska úsilí."
 
S tímto názorem Teresa Ribera poznamenala, že Španělsko půjde příští úterý na summit ministrů energetiky, aby „hájilo zájmy všech Španělů podpůrným, efektivním a koordinovaným návrhem“.

Připomeňme, že Evropská unie hodlá členským zemím nabídnout dobrovolné snížení spotřeby zemního plynu o 15 % počínaje srpnem kvůli obavám, že Ruská federace přestane dodávat palivo.

Brusel si chce podle Bloombergu zajistit i právo zavázat země i k dalšímu snížení spotřeby plynu, pokud se situace zhorší a dobrovolná opatření nebudou stačit.



(rp,prvnizpravy.cz,elpais,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif