McCarthy: Nebudu automaticky razítkem pro Ukrajinu, jak chce Biden

zprávy

Předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy odmítl návrh Vladimira Zelenského navštívit Ukrajinu.

McCarthy: Nebudu automaticky razítkem pro Ukrajinu, jak chce Biden
Kevin McCarthy, předseda americké Sněmovny reprezentantů
9. března 2023 - 04:20

Když McCarthy v úterý informoval o pozvání, řekl Manu Rajuovi ze CNN, že neplánuje navštívit Ukrajinu, a tvrdil, že prezident Joe Biden nejednal dostatečně rychle, aby zemi pomohl. McCarthy, kalifornský republikán, řekl, že podporuje Ukrajinu, ale nepodporuje „bianko šek“, což je stanovisko, které zopakoval v úterý.

„Ujasněme si, co jsem řekl: žádné otevřené šeky, ano? .. Nepotřebuji jezdit na Ukrajinu, abych pochopil, kde je bianko šek a kde ne," citovala ho CNN.

„Budu nadále dostávat své brífinky a další, ale nemusím jet na Ukrajinu nebo do Kyjeva, abych to viděl. A vždycky mi šlo o to, že na nic nedám bianko šek,“ zdůraznil Kevin McCarthy.



Zelenskij předtím pozval McCarthyho do země, aby se seznámil se situací na místě. Publikace Punchbowl News zase uvedla, že kyjevské úřady se snaží zorganizovat telefonický rozhovor mezi prezidentem a předsedou Sněmovny reprezentantů. Podle zpráv z médií hovor zatím nebyl naplánován. Nebylo rovněž specifikováno téma případného rozhovoru.

„Myslím si, že pan předseda McCarthy nikdy nenavštívil Kyjev ani Ukrajinu, a myslím, že by mu to pomohlo v jeho pozici," řekl Zelenskyj.

V listopadu 2022 předložili republikáni ve Sněmovně reprezentantů USA návrh zákona o auditu přidělených prostředků na pomoc Ukrajině. Později člen zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů Michael McCall varoval před zpřísněním dohledu a přechodem k zodpovědnějšímu přístupu k podpoře Kyjeva. McCarthy zase řekl, že nedovolí pokračovat v praxi „nekrytých šeků“, kdy jsou desítky miliard dolarů přidělovány bez auditu a odpovědnosti.


McCarthy již dříve CNN řekl, že nepodporuje rezoluci poslance Republikánské strany Matta Gaetze z Floridy, která prohlašuje kongresovou „únavu“ kvůli podpoře Ukrajiny, ale McCarthy také naznačil, že nebude automaticky razítkem pro balíček pomoci, který požaduje Bidenova administrativa – což je znamení, že bude obtížnější přidat další financování pro Ukrajinu v rámci sněmovny vedené republikány.

Na konci ledna oznámila americká velvyslankyně v Kyjevě Bridget Brinková příjezd inspektorů z amerických agentur zapojených do auditu pomoci na Ukrajinu.

Kreml opakovaně prohlásil, že dodávky západních zbraní konflikt jen prodlužují a pro ukrajinskou stranu nevěstí nic dobrého a doprava s vojenskou technikou se stává legitimním cílem ruské armády.

(rp,prvnizpravy.cz,cnn,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif