Medvěděv: Rusko má čtyři důvody k použití jaderných zbraní

zprávy

Místopředseda ruské bezpečnostní rady, bývalý prezident a premiér Dmitrij Medveděv uvedl, že v otázce použití jaderných zbraní se Rusko bude řídit jedním ze čtyř důvodů.

Medvěděv: Rusko má čtyři důvody k použití jaderných zbraní
Dmitrij Medveděv, zástupce šéfa ruské bezpečnostní rady
27. srpna 2022 - 09:01

Politik učinil odpovídající prohlášení 26. srpna ve svém rozhovoru pro francouzský televizní kanál LCI. Medveděv zároveň zdůraznil, že zatím neexistují důvody pro zahájení jaderných úderů.

Exprezident se k tomuto tématu vyjádřil, když odpověděl na otázku, zda ruská vojenská doktrína počítá s možností použití taktických jaderných zbraní.

Medveděv zdůraznil, že „vojenská doktrína na toto téma v naší zemi je otevřená“. Existuje také speciální dokument nazvaný „Základy státní politiky v oblasti jaderného odstrašování,“ upozornil.

„A v odstavci 19, pokud se nepletu, jsou čtyři důvody pro použití jaderných zbraní. Pro zajímavost a pro francouzskou veřejnost je uvedu: odpalování jaderných raket, používání jaderných zbraní, útoky na kritickou infrastrukturu, která ovládá jaderné zbraně, nebo jiné akce, které ohrožují existenci samotného státu. Zatím nebyly pozorovány žádné takové akce,“  řekl místopředseda Rady bezpečnosti.



Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že nepřípustnost jaderné války je principiálním postojem Ruska.

Již dříve uvedl Dmitrij Medveděv, když  hodnotil postup ruské speciální operace na Ukrajině, že se postupuje „podle nejšetrnější varianty“.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif