Merkelová: Ruská invaze na Ukrajinu pro mě nebyla žádným překvapením

zprávy

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že ruská invaze na Ukrajinu pro ni nebyla žádným překvapením, uvedla v rozhovoru pro magazín Spiegel.

Merkelová: Ruská invaze na Ukrajinu pro mě nebyla žádným překvapením
Angela Merkelová, německá exkancléřka
25. listopadu 2022 - 06:20

„To nebylo překvapením. Minské dohody šly do ztracena. V létě 2021, poté, co se prezidenti Biden a Putin setkali, jsem chtěla vytvořit nezávislý evropský formát pro diskuse s Putinem, opět s Emmanuelem Macronem v Radě EU. Ale někdo začal být proti a já už neměla sílu trvat na svém, protože všichni věděli, že na podzim odejdu, “ řekla.

Podle Merkelové byl při její poslední návštěvě Moskvy v srpnu 2021 k ní stejný postoj: „V mocenské politice jste skončila. Putinovi záleží jen na moci."

„Musel se o to postarat někdo nový. Z hlediska vnitropolitického bylo téma přezrálé. A z hlediska zahraniční politiky jsem nakonec nepostoupila ani o milimetr. Nejen ohledně Ukrajiny. Podněstří a Moldavska, Gruzie a Abcházie, Sýrie a Libye. Je čas na nový přístup,“ řekla Merkelová.


Merkelová v létě prohlásila, že koncem svého funkčního období kancléřky ztratila vliv na Putina .

A v říjnu německý ministr spravedlnosti Marco Buschmann řekl, že politika bývalé německé kancléřky Angely Merkelové po anexi Krymu z velké části vedla k válce na Ukrajině .

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif