Mexický drogový kartel koupil americké granátomety z Kyjeva

zprávy

Desítky amerických granátometů M136 určených pro Ukrajinu skončily v rukou drogového kartelu Golfo v Mexiku. Informuje o tom mexická  televizní stanice Milenio Television.

Mexický drogový kartel koupil americké granátomety z Kyjeva
Z TV vysílání
2. června 2023 - 07:20

Mexická vláda vede válku proti drogovým kartelům již více než deset let s omezeným úspěchem. Tyto kartely nezákonně obstarávají moderní vojenskou techniku ze západních zemí, díky čemuž je boj srovnatelný s bojem ve válečných zónách Blízkého východu.

Ve středu  mexický televizní kanál Milenio  zveřejnil článek s názvem  „Mexické kartely se připravují na válku; mají RAKETOVÝ LAUNCHER vojenské třídy“  , který ukazuje video člena Kartelu ze Zálivu (Cartel Del Golfo, CDG), který nese „granátomet vojenské kvality během kontrolního stanoviště v Matamoros, Tamaulipas“.



Azucena Uresti ze společnosti Milenio identifikovala raketomet jako FGM-148 Javelin vyrobený v Raytheonu. Všimla si, že raketomet na černém trhu stojí od 20 000 do 60 000 dolarů.

Po dalším přezkoumání by mohl být raketometem AT-4 , jednorázový protitankový odpalovač švédské výroby, který byl také poslán na Ukrajinu s Javelins. Přesto se tyto zbraně vojenské kvality objevují v mexických pohraničních městech během nejhorší  krize na jižní hranici USA v historii .
Matamoros přímo sousedí s Brownsville v Texasu.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?