Miliony Ukrajinců budou tuto zimu vysídleny ze svých domovů

zprávy

Podle dnešního vydání The New York Times se očekává, že až tři miliony Ukrajinců opustí tuto zimu své domovy.

Miliony Ukrajinců budou tuto zimu vysídleny ze svých domovů
Ilustrační foto
23. listopadu 2022 - 08:20

Tuto zprávu uvedli představitelé Světové zdravotnické organizace v pondělí, když ukrajinská vláda začala pomáhat obyvatelům evakuovat oblasti kde říká, že nemůže zaručit dostatek energie a tepla.

Dobrovolné evakuace, včetně z Chersonu začaly, když zvýšené útoky Moskvy na ukrajinskou infrastrukturu ovlivnily obyvatele po celé zemi, což vyvolalo obavy o udržení tepla a získání základních potřeb, protože postupné výpadky proudu, výpadky vody a přerušení vytápění se stávají novou normou.

Iryna Vereshchuk, místopředsedkyně vlády Ukrajiny, uvedla v prohlášení na aplikaci Telegram, že vláda začala pomáhat obyvatelům opustit Cherson. Nejméně jeden vlak odjel z města v pondělí večer. Vláda také plánuje pomoc s evakuací obyvatel z Mykolajivu, dalšího města s otřesenou elektrickou a tepelnou infrastrukturou.

Paní Vereshchuk vyzvala "zranitelné kategorie občanů", včetně starších lidí a osob se sníženou pohyblivostí, aby využili vládní nabídky bezplatné dopravy a přístřeší.

„Vzhledem k obtížné bezpečnostní situaci ve městě a problémům s infrastrukturou můžete na zimu evakuovat do bezpečnějších oblastí země,"
napsala.

Ačkoli místní úředníci odhadují, že v Chersonu zůstává jen asi 80 000 lidí, což je hluboko pod jeho předválečnou populací asi 250 000 – někteří se začali do města vracet. V neděli za soumraku proudil do Chersonu stálý proud dopravy.

Ale zima by mohla být obtížná, v Chersonu i mimo něj.

Hans Kluge, regionální ředitel WHO pro Evropu, vyjádřil vážné znepokojení nad nadcházejícími měsíci. „Chladné počasí může zabíjet," řekl. Nadcházející zima, dodal, „bude o přežití".

Deset milionů Ukrajinců je v současné době bez proudu a polovina energetické infrastruktury země je buď poškozena, nebo zničena, řekl Kluge. Ruské síly v posledních dvou měsících zintenzivnily své útoky na kritickou ukrajinskou infrastrukturu, což způsobilo nedostatek elektřiny a vody v tom, co se zdá být pokusem učinit zimní měsíce co nejvíce nesnesitelnými.

WHO očekává, že dva až tři miliony Ukrajinců opustí tuto zimu své domovy "při hledání tepla a bezpečí", řekl Kluge.



Více než 7,8 milionu lidí uprchlo z Ukrajiny jako uprchlíci od února, podle agentury OSN pro uprchlíky, což je největší vysídlení lidí v Evropě od druhé světové války. Miliony dalších uprchly ze svých domovů, ale zůstaly v zemi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v pondělí vyzval obyvatele, aby omezili spotřebu energie. "Všichni naši lidé a podniky by měli být velmi střídmí a rozložit spotřebu v průběhu dne po hodinách," řekl ve svém nočním projevu k národu.

Nemocnice také čelí další hrozbě nedostatku energie, řekl Kluge. Potíže s přístupem obyvatel ke spolehlivým zdravotnickým službám vyvolaly obavy WHO z šíření koronaviru a sezónní chřipky letos v zimě.

Ukrajinský zdravotnický systém čelí svým nejtemnějším dnům ve válce," řekl Kluge. Dodal, že jeho organizace poskytuje nouzové opravy a zdroje, včetně sanitek a energetických zařízení.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v pondělním prohlášení po setkání s Klugem uvedl, že je vděčný WHO za její „silnou podporu".

(pst,prvnizpravy.cz,nytimes, foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif