Ministerstvo financí USA: Sankce proti Rusku jsou rizikem pro dolar

zprávy

Ekonomické sankce uvalené Spojenými státy na Rusko a další země ohrožují dominanci dolaru, protože státy, na které se zaměřují, hledají alternativy, uvedla v neděli ministryně financí USA Janet Yellenová.

Ministerstvo financí USA: Sankce proti Rusku jsou rizikem pro dolar
Janet Yellenová, ministryně financí USA
17. dubna 2023 - 06:20

„Když použijeme finanční sankce související s rolí dolaru, existuje riziko, že by to časem mohlo podkopat hegemonii dolaru," řekla 16. dubna na CNN šéfka amerického ministerstva financí. „Čína, Rusko a Írán samozřejmě chtějí najít alternativu. Ale dolar se používá jako světová měna z důvodů, proč jiné země těžko hledají alternativu se stejnými vlastnostmi."

Zdravé americké kapitálové trhy a právní stát jsou "nezbytné pro to, aby měna byla celosvětově používána pro transakce," řekla ministryně.

„A neviděli jsme žádnou jinou zemi, která by měla základní institucionální infrastrukturu, která by její měně umožnila sloužit světu takovým způsobem,"  uvedl komentátor CNN.

Yellenová dále uvedla, že sankce jsou „extrémně důležitým nástrojem“, a to ještě více, když je používají Spojené státy a jejich spojenci jako „koalice partnerů spolupracujících na uvalení těchto sankcí“.



Na otázku o možnosti použití zmrazených ruských aktiv k „obnovení válkou zničené Ukrajiny“ americká ministryně financí argumentovala, že „Rusko musí zaplatit za škody, které způsobilo“.

Varovala však, že „existují právní omezení toho, co můžeme dělat se zmrazenými ruskými aktivy, a s našimi partnery diskutujeme o tom, co může být v budoucnu“.

Spojené státy zvažují využití zmrazených aktiv ruské centrální banky k obnově Ukrajiny, uvedla počátkem tohoto týdne náměstkyně ministra zahraničí USA Victoria Nulandová. Připomněla, že Světová banka odhadla obnovu Ukrajiny podle „skromných předpokladů“ na 411 miliard dolarů.


V únoru Evropská unie oznámila vytvoření pracovní skupiny pro přípravu právního rámce pro použití zmrazených a zablokovaných ruských aktiv „pro obnovu Ukrajiny“. Mezitím úřady Francie a Švýcarska poukázaly na to, že pro takové opatření dosud neexistují žádné právní důvody.

Hovoříme o finančních prostředcích ve výši až 300 miliard USD, které patří Centrální bance Ruské federace, jakož i fyzickým a právnickým osobám v Rusku, na které se vztahují západní sankce.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?