Na Ukrajině se překvapivě objevila americká protiradarová střela

zprávy

USA údajně dodaly kyjevským silám pokročilé protiradarové střely ve snaze oslabit protivzdušnou obranu poskytující krytí probíhající ruské speciální vojenské operaci na Ukrajině.

Na Ukrajině se překvapivě objevila americká protiradarová střela
Část protiradarové střely
8. srpna 2022 - 03:20

7. srpna ruské zdroje sdílely fotografie ukazující pozůstatky protiradarové rakety AGM-88 HARM vyrobené v USA, kterou údajně odpálily kyjevské síly poblíž pozice ruské armády v blíže nespecifikované části Ukrajiny.

Střela AGM-88 byl navržen k detekci, útoku a ničení radarů a vysílačů. Proporcionální naváděcí systém, který sleduje vyzařování nepřátelského radaru, má pevnou anténu a hledací hlavu v přídi střely. Bezdýmný raketový motor na tuhá paliva s posilovačem pohání střelu rychlostí přes 2,0 Mach. Střela má minimální dosah záběru 25 kilometrů a maximální dosah až 150 kilometrů.

USA neoznámily, že Ukrajině dodají rakety AGM-88. Kyjevský ministr obrany Oleksij Reznikov nicméně v červenci prohlásil, že Ukrajina obdrží protiradarové střely, které dříve nebyly ve výzbroji jejích sil.

AGM-88 lze odpalovat z několika vyspělých západních stíhaček, z nichž žádná není ve výzbroji ukrajinského letectva. Je možné, že kyjevské síly odpalují rakety AGM-88 z pozemních odpalovacích zařízení.

Izrael použil v 70. a 80. letech podobnou taktiku k odpalování protiradarových střel AGM-45 Shrike a AGM-78 Standard.



Pozemní odpalovací zařízení sice poskytují řešení, ale výrazně omezí schopnosti AGM-88. Vzhledem k tomu, že střela je vypuštěna bez výhody rychlosti letadla nebo vysoké výšky, její dosah bude podstatně kratší.

Zůstává nejasné, jaká verze AGM-88 byla dodána na Ukrajinu. Nejnovější verze střely, AGM-88E AARGM, obsahuje nejnovější software, vylepšené schopnosti určené k odstavení nepřátelského radaru a pasivní radar využívající přídavný aktivní vyhledávač milimetrových vln.

Nově pořízené protiradarové střely Kyjevem pravděpodobně nebudou mít žádný reálný dopad na bojiště kvůli hustotě ruské protivzdušné obrany a silné přítomnosti ruských leteckých sil nad Ukrajinou. Tyto střely byly pravděpodobně dodány USA pouze proto, aby vyčerpaly ruskou armádu.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:soutfront)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif