NATO přiznává, že se od roku 2014 připravuje na konflikt s Ruskem

zprávy

Generální tajemník Jens Stoltenberg uvedl, že zvýšení nasazení a vojenských výdajů bylo provedeno s ohledem na Rusko.

NATO přiznává, že se od roku 2014 připravuje na konflikt s Ruskem
Jens Stoltenberg, generální tajemník NATO
30. června 2022 - 11:41

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve středu novinářům řekl, že zvýšení vojenských výdajů a rostoucí počet rozmístění vojáků ve východní Evropě od roku 2014 byly provedeny v očekávání konfliktu s Ruskem.

Stoltenberg po setkání členů NATO a partnerských států v Madridu obvinil Rusko z  „použití síly ve východním Donbasu od roku 2014“,  a to navzdory skutečnosti, že kyjevské síly ostřelovaly města v regionu od doby, kdy Doněcká a Luhanská lidová republika vyhlásila nezávislost.

Stoltenberg nicméně uvedl, že vojenský blok vedený USA se v roce 2014 rozhodl začít posilovat své síly ve východní Evropě.

„Skutečnost je také taková, že jsme se na to připravovali od roku 2014,“
  uvedl. To je důvod, proč jsme zvýšili naši přítomnost ve východní části aliance, proč spojenci NATO začali více investovat do obrany a proč jsme zvýšili [naši] připravenost."

Podle  údajů NATO zvyšovali evropští členové aliance a Kanada od roku 2014 své vojenské výdaje každý rok o 1,2 % až 5,9 %. Pouze 10 ze 30 států NATO však v současnosti plní cíl bloku vynakládat 2 % HDP na obranu. .



Nárůst výdajů byl nejpatrnější ve východní Evropě a v Pobaltí, kde Polsko, Litva, Estonsko, Lotyšsko, Česká republika, Slovensko a Rumunsko splnily cíl poprvé v roce 2022.

Dříve ve středu se členské státy NATO dohodly na přijetí nové Strategické koncepce. Tento politický plán stanoví postoj aliance k partnerům, nečlenům a protivníkům, přičemž iterace pro rok 2022 označuje Rusko za  „nejvýznamnější a přímou hrozbu“  pro blok.


Na druhou stranu Moskva označila expanzi NATO do bývalých sovětských států od konce studené války – k čemuž západní vůdci  počátkem 90. let výslovně slibovali  , že se neuskuteční – jako hrozbu pro vlastní bezpečnost. Oficiální postoj NATO k Ukrajině, uvedený v Bukurešťské deklaraci z roku 2008, je takový, že se ona a Gruzie  „stanou členy NATO“  k blíže nespecifikovanému datu v budoucnu. Rusko uvedlo snahu Ukrajiny o členství v NATO jako klíčový faktor současného konfliktu.

Navzdory pochodu aliance po studené válce do bývalého východního bloku Stoltenberg ve středu tvrdil, že  „NATO se po desetiletí snažilo o lepší vztahy s Ruskem“.

(rp,prvnizpravy.cz,veteranstoday,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?