NATO zahajuje jaderná cvičení v Evropě

zprávy

Dnes začíná plánované jaderné odstrašující cvičení NATO Steadfast Noon, kterého se účastní 14 zemí a až 60 vojenských letadel, cvičení potrvá do 30.října.

NATO zahajuje jaderná cvičení v Evropě
Jens Stoltenberg, generální tajemník NATO
17. října 2022 - 07:20

Cvičení se podle aliance uskuteční „nad severozápadem Evropy“ – ve vzdušném prostoru Belgie a Británie a také nad Severním mořem. Do cvičení nebudou zapojeny bojové zbraně.

Belgická média upřesňují, že centrem cvičení se stane základna belgického letectva Klein Brogel v provincii Limburg. Podle Belgické koalice proti jaderným zbraním se tam nacházejí americké jaderné hlavice. Oficiální úřady tyto informace nepotvrzují.


Jak vysvětlil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg , „jsou to plánovaná každoroční cvičení navržená tak, aby zajistila, že jaderné kapacity NATO budou udržovány v bezpečí a efektivní“. Zdůraznil, že cvičení nesouvisí se současnou krizí kolem Ukrajiny.



Jak upřesňuje belgická televize RTBF, žádné z letadel vzdušných sil zemí NATO účastnících se cvičení se nepřiblíží k ruskému území blíže než 1000 kilometrů.

Belgická koalice proti jaderným zbraním přesto vzhledem k napjaté mezinárodní situaci požadovala, aby úřady cvičení zrušily.

V době vysokého jaderného napětí s Ruskem je nezodpovědné provádět taková cvičení,"  organizace uvedla v prohlášení.

Protijaderná koalice věří, že taková cvičení na belgickém území dělají ze země potenciální cíl v případě jaderného konfliktu, zejména vzhledem k tomu, že velitelství NATO a hlavní instituce EU sídlí v Bruselu.

Ve Strategické koncepci NATO, aktualizované na madridském summitu v červnu tohoto roku, vůdci aliance znovu potvrdili, že „dokud budou existovat jaderné zbraně, NATO zůstane jadernou aliancí“.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?