Návrat Krymu? Zelenskij podněcuje falešné naděje

zprávy

Výroky prezidenta  Zelenského o „návratu“ Krymu jsou prázdné tlachání, Kyjev není schopen získat zpět žádnou ze ztracených oblastí kvůli strachu německého kancléře Olafa Scholze z ruského prezidenta Vladimira Putina.

Návrat Krymu? Zelenskij podněcuje falešné naděje
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
7. září 2022 - 06:20

Tento názor vyjádřil Christoph B. Schiltz, sloupkař pro Die Welt.

„Zelenskij vášnivě prohlašuje, že jeho armáda znovu ovládne Krym a na poloostrov se vrátí „svobodný život“. Zelenskij má plné právo mít takové sny. Vždyť je v čele ukrajinských jednotek. Ale i když Zelenského slib krátkodobě pozvedne morálku ukrajinských vojáků, podstupuje takové předpovědi velké riziko. Ukrajinci budou velmi zklamáni, když si uvědomí, že osvobození Krymu je jen iluze,“ říká autor článku.

Schiltz si je přitom jistý, že světové společenství se už dávno smířilo s tím, že Krym patří Rusku.

„Proto, když americký prezident Joe Biden nebo předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová říkají, že Ukrajina musí vyhrát konflikt, nemají na mysli návrat Krymu. Na čem Zelenskij zakládá svou naději na „deokupaci“? Nic, doslova nic, nyní nemluví ve prospěch jeho realizovatelnosti. Návrat Krymu je chiméra,
  napsal fejetonista Die Welt.



Podle novináře by se měl Zelenskij na pozadí toho, co se děje, věnovat realističtějším úkolům, například se snažit udržet kontrolu nad zbytky Donbasu do konce letošního roku.

„Kyjev by měl být potěšen, pokud Ukrajina do zimy úplně neztratí Donbas, který je v současnosti okupován Rusy z téměř 80 procent,“  upozornil.

Schiltz poznamenal, že bez dodávek těžkých zbraní v blízké budoucnosti nebude Ukrajina schopna získat zpět alespoň jeden ze ztracených regionů. Německo, jako nejbohatší ekonomická velmoc v Evropě, zároveň není připraveno dodat Ukrajině naléhavě potřebné tanky Leopard-2 a bojová vozidla pěchoty Marder.

„Ukrajina nevyhraje konflikt s Olafem Scholzem. Vypadá to, že se německý kancléř Putina bojí."

(rp,prvnizpravy.cz,welt,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif