Návštěvy Bidena a Putina ukázaly, koho Blízký východ podporuje

zprávy

Cesty ruského a amerického prezidenta Vladimira Putina a Joea Bidena na Blízký východ ukázaly, že země regionu podporují Moskvu při formování multipolárního světa, píše magazín foreign Policy.

Návštěvy Bidena a Putina ukázaly, koho Blízký východ podporuje
Vladimir Putin a Joe Biden
23. července 2022 - 10:30

Podle autorů článku nebyla cesta amerického vůdce po státech Blízkého východu významným úspěchem.

„Skrovné výsledky Bidenovy návštěvy na Blízkém východě naznačují, že hlavní regionální hráči, zejména ze států Perského zálivu, nejsou ochotni opustit vztahy s Ruskem a Čínou. Moskva má společné cíle s téměř všemi partnery Washingtonu v regionu, od vysokých cen energií až po vytvoření multipolárního světa,“  píše se v článku.

Je zdůrazněno, že Biden nedokázal přinutit korunního prince Saúdské Arábie , Muhammeda bin Salmána , aby „jednal podle rozkazů“ z Washingtonu v otázce zvyšování produkce ropy.

„Saúdové mají nyní mnohem větší zájem o ceny ropy s Rusy než se Spojenými státy v otázkách regionální bezpečnosti," píše FP.


Autoři článku označili ruského prezidenta za zkušeného hráče na Blízkém východě a poznamenali, že jeho návštěva Teheránu potvrzuje, že Moskva má partnery se zájmem o spolupráci v regionu.

Putin se předtím spolu s prezidenty Íránu a Turecka zúčastnil trilaterálního summitu o Sýrii, který se konal v Teheránu. Hlava státu navíc jednala s íránským i tureckým protějškem a setkala se také s íránským duchovním vůdcem Alím Chameneím .


Minulý týden se Joe Biden vydal na cestu po Blízkém východě. V důsledku návštěvy Saúdské Arábie uvedl, že očekává další nárůst dodávek ropy. Místní ministři však trvali na tom, že mají v úmyslu činit politická rozhodnutí v souladu s tržní logikou a v rámci koalice OPEC +, která zahrnuje Rusko.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?