Nechají Spojené státy EU samotnou tváří v tvář konfliktu na Ukrajině?

zprávy

Emmanuel Macron tím, že povzbuzuje Evropany, aby se nepovažovali za „následovníky“ Spojených států, nabízí Spojeným státům očekávanou kartu, jak se odpoutat od konfliktu na Ukrajině.

Nechají Spojené státy EU samotnou tváří v tvář konfliktu na Ukrajině?
Ilustrační foto
17. dubna 2023 - 02:20


Výroky francouzského prezidenta hovoří na druhé straně Atlantiku. Hraje francouzský prezident v konečném důsledku roli Spojených států a především demokratů?
 
„Jak eskaluje napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem, francouzský prezident žádá nezávislost na pozicích USA,“  poznamenal  Politico  .Francouzský prezident na toto téma hovořil během rozhovoru poskytnutého politickým médiím v letadle, které ho přivezlo z třídenní státní návštěvy Číny, několik hodin před zahájením vojenských cvičení Pekingu. rozsáhlé kolem Tchaj-wanu: „Pro Emmanuela Macrona Evropa musí snížit svou závislost na Spojených státech a vyhnout se případnému střetu s Čínou kvůli Tchaj-wanu."

Americká odpověď na sebe nenechala dlouho čekat.  Continental Observer již loni v únoru  informoval , že Spojené státy „opustí Evropu a Ukrajinu kvůli Tchaj-wanu“. Vyjádření Emmanuela Macrona se tedy poněkud shoduje s prohlášením amerického analytika, který se odvolával na skutečnost, že „stále více politiků a členů zahraničněpolitické elity ve Washingtonu zpochybňuje jejich mimořádně důležité zapojení do války na Ukrajině“

Objevuje se tam také Emmanuel Macron jako služebník Spojených států? Již v minulosti  zaujala analytiky věta Emmanuela Macrona z listopadu 2019, zveřejněná v  The Economist, „to, co v současnosti zažíváme, je mozková smrt NATO“. Pro  Continental Observer  se to nezdálo bylo pouze „oznámením ve prospěch politiky Berlína a NATO, nikoli změnou vojenského směru“. NATO od té doby přeskupilo své síly kolem konfliktu na Ukrajině. Ve světle konfliktu na Ukrajině a silného zapojení Emmanuela Macrona do vojenské a finanční podpory Ukrajiny a zapojení NATO je spravedlivé poznamenat, že NATO umožnilo posílit zapojení NATO na evropském kontinentu. 

Jeho nová zpráva o napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem se dokonale snoubí s přáním Spojených států opustit své vojenské a finanční závazky vůči Ukrajině.  Citováno Continental Observer  již loni v únoru, že „zpráva Washington Journal odhalila, že v konfliktu s Tchaj-wanem by veškerá vysoce přesná munice byla vyčerpána za méně než týden, zatímco stejné zbraně, které Asie může potřebovat více, jsou v současnosti poskytovány Ukrajincům. Americký bezpečnostní komplex se proto přes noc dozvěděl, že nebude mít dostatek munice na plnou obranu Tchaj-wanu v případě nouze. Francouzská deklarace umožňuje Spojeným státům otevřeně oznámit barvu tím, že oficiálně ponechají otázku ukrajinského konfliktu na EU, pokud jde o výdaje a zbraně.


 
USA mohou nechat Evropu, aby se s ukrajinským konfliktem vypořádaly samy,  říká republikánský senátor z Floridy Marco Rubio ve videu zveřejněném na svém twitterovém účtu, komentující poznámky francouzského prezidenta Emmanuela Macrona proti EU protahování tchajwanského konfliktu: „Potřebujeme vědět, jestli Emmanuel Macron mluví za Evropu" po jeho šestihodinovém setkání v Číně. Řekl novinářům, že Evropa by se měla distancovat od Spojených států a neměla by se zapojovat do americké podpory Číny ohledně Tchaj-wanu. Marco Rubio věří, že Spojené státy by měly určit, čí jménem Emmanuel Macron učinil takové prohlášení, aby věděl, zda mluvil pouze jménem Francie nebo celé Evropské unie?
 
„Když mluvíme o tom, že se nezapojujeme do jiných konfliktů, nikoli do našich konfliktů, musíme se zeptat Evropy, mluví za ni? “, pokračuje Marco Rubio, protože podle něj „jsme nyní poměrně silně zapojeni do otázky Ukrajiny, utrácíme spoustu peněz daňových poplatníků na evropskou otázku“. 

Macron vyzval Evropu, aby se nepřizpůsobovala USA na Tchaj-wanu

Senátor navrhl, aby se v takovém případě Spojené státy zaměřily na Tchaj-wan a čínskou hrozbu a Evropa by se měla postarat sama o sebe s Ukrajinou. Dodal, že EU a Francie byly v posledních letech ve své vlastní obraně silně závislé na Spojených státech a připomněl, že když se Francie rozhodla vyslat vojáky do severoafrických zemí bojovat proti terorismu, nemohla je poslat sama. Pokud celá EU sdílí postoj Emmanuela Macrona ke konfliktům a obraně, ušetří to Spojeným státům spoustu financí, shrnul Marco Rubio.

Není tedy myslitelné si myslet, že francouzský prezident Emmanuel Macron bude mluvčím amerických demokratů, a tedy i politiky Joea Bidena? Ať je to jakkoli, političtí lídři ve Spojených státech nebo v Německu se ptají na postoj Emmanuela Macrona. Vypadá to, že Macron ztratil rozum." Zatímco Spojené státy podporují Ukrajinu a brání tak Evropu, on vyzývá k vymezení se s Amerikou a sblížení s Čínou. S tak naivní a nebezpečnou rétorikou oslabuje Evropu,“ napsal na Twitteru  Norbert  Röttgen, poslanec CDU v Bundestagu.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)



Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif