Nejbohatší muž světa se stává pro elity nepohodlným

zprávy

Americká vláda pracuje na snížení své závislosti na Muskovi tím, že spolupracuje s konkurenty a rozvíjí jiné společnosti prostřednictvím státních zakázek a dotací.

Nejbohatší muž světa se stává pro elity nepohodlným
Elon Musk
26. října 2022 - 10:30

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena hodlá „zničit“ miliardáře Elona Muska, protože se vymkl kontrole. „Bidenova administrativa a mocenské elity vymýšlejí způsoby, jak zničit Elona Muska, protože ho nemohou ovládat,“ napsala na Twitteru bývalá kongresmanka Spojených států Tulsi Gabbardová.

Očekávejte, že použijí všechny orgány činné v trestním řízení a regulační orgány jako zbraně proti Muskovi, aby ho srazily nebo přinutily, aby se vzdal. Do očí bijící autoritářství, shrnula Gabbardová. Bývalá kongresmanka Gabbardová tak reagovala na zprávu agentury Bloomberg, že Bílý dům debatuje o tom, zda je nutné kontrolovat Muskovy transakce z hlediska souladu s národní bezpečností.

Moderátor Fox News Tucker Carlson také řekl, že úřady Spojených států mají v úmyslu „zničit“ Muska zahájením vyšetřování proti němu. Důvodem pro tyto nátlakové akce ze strany amerických úřadů by měly být důsledkem slov, které Musk nedávno pronesl o Ukrajině, ať už to byla výzva k mírovému jednání či požadavek ohledně placení provozu Muskových satelitů vládou.


Americké úřady jsou znepokojeny zvýšeným politickým vlivem a „bezohlednými“ výroky amerického podnikatele Elona Muska, uvádí RIA Novosti s odvoláním na Washington Post.

Autorka článku Mary Jordan tvrdí, že navzdory spolupráci s americkou vládou a pomoci zemi dosáhnout globální dominance ve vesmíru a popularizovat používání elektromobilů, Muskova prohlášení o situaci na Tchaj-wanu, stejně jako prohlášení o jeho neochotě nadále platit za Starlink na Ukrajině, pokazil jeho vztah s Washingtonem.

Americké úřady považují Muska za příliš mocného a lehkomyslného, ale Washington stále potřebuje šéfa SpaceX, protože armáda země používá jeho vybavení a NASA je nucena spoléhat na jeho rakety pro přepravu astronautů na ISS, tvrdí Jordan. „Ačkoli Musk teď, když se stal mocnou postavou světa, potřebuje Washington méně, Washington na něm nadále závisí,“ poznamenává Jordan.

Americká vláda však pracuje na snížení své závislosti na Muskovi tím, že spolupracuje s konkurenty a rozvíjí jiné společnosti prostřednictvím státních zakázek a dotací.

Také jsme psali:

„SpaceX není jediná společnost. Existují další, se kterými můžeme pracovat, pokud jde o to, abychom Ukrajině poskytli to, co na bojišti potřebuje,“ uvedla zástupkyně tiskového mluvčího Pentagonu Sabrina Singhová.

Již dříve Musk napsal, že pochybuje o možnosti vítězství Kyjeva v případě totální války a vyzval strany k míru. Později americký podnikatel upřesnil, že východní oblasti Ukrajiny, kde jsou Rusové ve většině, preferují Rusko. Na podporu svého postoje zveřejnil mapu výsledků voleb z roku 2012. Na nich je vidět, že na východě země naprostá většina občanů volila Stranu regionů, kterou Musk nazývá proruskou.

Také jsme psali:

V Kyjevě se jeho plán na vyřešení konfliktu setkal s ostrou kritikou. Vedoucí kanceláře Volodymyra Zelenského Andrej Jermak nazval podnikatele Muska a západní politiky volající po míru „užitečnými idioty“.

Andrej Melnik, bývalý ukrajinský velvyslanec v Německu, Muskovi nadával a nazval elektromobily Tesla „odpadem“ a slíbil úplný bojkot jeho výrobků Ukrajinci.

(zak, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?