Němci se připravují na jaderný útok

zprávy

Poptávka po osobních bunkrech je v Německu kvůli strachu z války na vzestupu. V berlínské televizi byl vysílán pořad o nových zájmech Němců na realitním trhu.

Němci se připravují na jaderný útok
Jeden z nabízených bunkrů
25. května 2022 - 11:03

Události na Ukrajině zvýšily poptávku po osobních bunkrech nejen v hlavním městě, ale také ve spolkových zemích, protože v Německu již nejsou žádné veřejné protiletecké kryty.

Strach z atomové války. Podle březnového průzkumu Forsa se 69 % dotázaných obává, že NATO a tím i Bundeswehr budou zataženy do války proti Rusku kvůli Ukrajině. Berlínská televize, tedy RBB24, regionální mediální skupina pro zemi Berlín a zemi Braniborsko, proto věnovala šílenství Němců po nákupu bunkrů reportáž: „Strach z války vede k velkému zájmu o soukromé bunkry“. Do pohodlného osobního bunkru je nutné investovat minimálně 100 000 eur, upřesňuje RBB24.

Podle autora zprávy Hasana Gökkaya byla údržba veřejných protileteckých krytů v Německu přerušena v roce 2007. Německá vláda se tehdy domnívala, že pádem berlínské zdi v Evropě vojenský konflikt s bombardováním velkých oblasti a použití chemických a jaderných zbraní není možné. V důsledku toho bylo 23 berlínských protileteckých krytů uzavřeno a použito k jiným účelům. Jejich uvedení do původního stavu je prakticky nemožné, protože není k dispozici potřebné vybavení. A různé provedené úpravy je ve srovnání s původními cíli zhoršily. Podle expertů, pokud by tyto protiletecké kryty fungovaly, mohlo by se tam uchýlit méně než 1 % dnešních obyvatel Berlína. V Berlíně na Kurfürstendammu byl například do roku 2017 obrovský podzemní atomový bunkr. Úřady se rozhodly jej „srovnat se zemí“. Po studené válce byl využíván jako místo pro pořádání výstav nebo jiných nočních aktivit, jako byl Berlínský erotický veletrh, kde bylo možné vidět bujaré scény berlínských nocí s lidmi oblečenými v latexu.

Trauma z války v Německu zůstává živé. Současný ozbrojený konflikt v Evropě však v Němcích vyvolává strach o vlastní životy. V tomto ohledu je průzkum Forsa objevný. 69 % dotázaných Němců se proto obává, že NATO a Německo budou zapojeny do ukrajinského konfliktu.

Bavorská televize BR24 upozorňuje své diváky: „Obrazy, které jsou v současné době vysílány na obrazovce v reálném čase z Ukrajiny, jsou děsivé. Strach z války nás zasáhne v době, kdy je duševní zdraví mnoha lidí již oslabeno dvěma lety koronavirové pandemie“.

Ředitelka psychologické poradny dostupné po telefonu v Mnichově Martha Eberová pozoruje rostoucí strach a paniku tváří v tvář válce na Ukrajině. „Mnoho lidí, kteří nám volají, jsou posedlí zprávami nebo neustále hledají novinky na Googlu, čtou jeden odborný názor za druhým. Někteří zapomínají jíst a nemohou spát,“ řekla pro Süddeutsche Zeitung. Dodává: „Starší lidé, kteří si ještě pamatují druhou světovou válku, se často bojí o svá vnoučata a začátku další světové války.“


Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij na únorové bezpečnostní konferenci v Mnichově (19.2.2022) vyhrožoval použitím jaderných zbraní proti Rusku.



Ceny a nabídky na strach. Náklady na bunkr v základní verzi (s pancéřovými dveřmi a toaletou) se pohybují kolem 100 000 eur. Časopis Focus však odhadl náklady na osobní bunkr na 50 000 až 1 milion eur. Ale cena stanovená za stavbu bunkru ve skutečnosti není omezena, tvrdí časopis. V zásadě by tyto bunkry měly poskytovat ochranu před palbou z ručních zbraní a minometů, odolávat rázové vlně a dokonce i radioaktivitě.

Mario Piejde, technický ředitel berlínské společnosti Bunker Schutzraum Systeme Deutschland (BSSD), v rozhovoru pro Focus řekl: „Za několik dní jsme obdrželi více než 100 dotazů a mnoho pevných objednávek z celého Německa a dalších zemí. Společnost založená v roce 2014 nabízí firmám i jednotlivcům montáž bunkrů, přístřešků, pancéřových garáží a tzv. panikových místností.“

Firma je podle vlastního vyjádření největším a v některých regionech jediným dodavatelem takových zařízení v Německu.



Minibunkr v německé verzi se skládá z místnosti o velikosti 9,6 metru čtverečních s palandou, spíží na uskladnění potravin, kuchyňkou, toaletou a technickou místností a stojí 59 000 eur. Za 18 m² musíte zaplatit 120 000 eur, za 90 m2 385 000 eur. Společnost říká, že potřebuje 180 dní na vybudování bunkru dle vlastního výběru.

Mark Schmichen, mluvčí BSSD, v rozhovoru pro RBB24 řekl, že „mnoho zákazníků je jednoduše vyděšeno současnou situací“. K 24. únoru měla společnost na svých webových stránkách nejméně 300 návštěvníků denně. „Když začala válka, počet vzrostl na více než 10 000 návštěvníků denně," řekl.

Podobné bunkry vyrábějí i jiné firmy. Minimálně „panikárny“ vyrábějí i další německé firmy, jako Turtle Saferooms z Brém a Scutum z Berlína. Zástupci těchto společností potvrdili RBB24, že poptávka po bunkrech se od 24. února celosvětově ztrojnásobila.  „Doufám, že Ukrajinci hrdinství, které prokázali,  se vyrovná i jejich moudrosti," řekl podle Daily Telegraph.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif