Němci simulují blackout: Během 96 hodin stovky mrtvých

zprávy

Německé obce to berou vážně – a připravují se na konkrétní důsledky rozsáhlého výpadku proudu.

Němci simulují blackout: Během 96 hodin stovky mrtvých
Rozvodná stanice
14. září 2022 - 06:20

Hesenská čtvrť Rheingau-Taunus je první ze 401 německých čtvrtí a městských částí, kde specializovaná firma zkoumala a simulovala , co hrozí v případě blackoutu , aby byla připravena na stále pravděpodobnější eventualitu.

Podle toho se dalo očekávat 400 úmrtí během 96 hodin. Po 24 hodinách by dobytek zemřel, rozvodny by selhaly a vodní nádrže by vyschly. Pak by došlo k rabování, požárům a ekonomickým škodám ve stovkách milionů. Na rozdíl od spolkového ministra hospodářství Roberta Habecka okresní požární inspektor Christian Rossel v současnosti považuje riziko blackoutu za mnohem pravděpodobnější než nedostatek plynu, který by neměl tak dramatické následky, i kdyby se na to člověk také připravoval.


V případě plošného výpadku proudu už ale nic nefunguje. Jako první by selhal internet, pevné telefonní a topné systémy, těsně následované mobilní komunikací a digitálním rádiem. Čerpacím stanicím by došel benzin, selhaly elektronické peníze a platební systémy, jídlo by se už nedalo chladit. Jak dlouho vydrží kliniky, pečovatelská zařízení a dodavatelé vody a společnosti zabývající se likvidací odpadu, závisí na jejich příslušném vybavení. Rossel jasně řekl, že okres nemůže zajistit dodávku elektřiny. Stejně jako Landsberg radí občanům, aby se zásobili potravinami a pitnou vodou.



Nouzová pomoc musí být nějak koordinována

Okres zajistí, aby správa a civilní ochrana fungovaly tak, aby bylo možné koordinovat mimořádnou pomoc. K tomu musí  „zabezpečit zařízení“ zajistit elektřinu pro servery a komunikační systémy podporované satelity pro týmy krizového řízení. Současný nouzový generátor může běžet nepřetržitě po dobu 16 hodin. Protože by ale policie, hasiči a záchranná služba potřebovali i několikrát 10.000 litrů denně, vedou se jednání s dodavateli topných olejů.

Všechny tyto scénáře ukazují zemi, která je v nouzové situaci na pokraji úplného kolapsu kvůli politice řízené ideologií a desetiletím zanedbávání důležité infrastruktury.   

Nebezpečí rozsáhlého výpadku proudu je nyní tak hrozivé, že Gerd Landsberg, generální ředitel Německého svazu měst a obcí (DStGB) vyzval občany, aby se zásobili vodou a potravinami na 14 dní. Podle Landsberga byste si měli uvědomit, že v případě výpadku proudu nepoteče voda, nemůžete se natankovat a po dvou dnech nemůžete dobít mobil. Navíc hrozí „podzásobení zátěží“ kvůli plánované odstávce posledních tří jaderných elektráren, takže v určitých oblastech již nelze pokrýt celou poptávku po elektrické energii v Německu. Pak by velcí spotřebitelé elektřiny, jako jsou průmyslové podniky, museli být dobrovolně nebo násilně vypnuti.

(rp,prvnizpravy.cz,politikstube,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?