Němci už tuší, že na Ukrajině bude zle

zprávy

Němci se už připravují na to, že na Ukrajině bude hůř. Německý kancléř Olaf Scholz v Berlíně prohlásil, že Německo musí být připraveno na vyhrocení situace na Ukrajině.

Němci už tuší, že na Ukrajině bude zle
Olaf Scholz, německý kancléř
23. listopadu 2022 - 13:02

„Vzhledem k vývoji války a viditelným a rostoucím selháním Ruska musíme být připraveni na eskalaci,“ uvedl kancléř Olaf Scholz s tím, že březnové navýšení obranného fondu na 100 miliard eur bylo očividně správné rozhodnutí.

Scholz na ekonomické konferenci v Berlíně kvitoval letošní navýšení obranného fondu na 100 miliard eur (2,5 bilionu korun), které bylo oznámeno krátce po únorové invazi Ruska na Ukrajinu. Již v květnu po schválení novely Bundestagem kancléř prohlásil, že jde o „obrovský krok“ pro bezpečnost Německa a Evropy.

„Díky 100 miliardám zajistíme, aby Bundeswehr mohl plnit své obranné poslání lépe než kdykoli předtím,“ napsal tehdy na Twitteru podle informací deníku Deutsche Welle.

Scholz také podle agentury Reuters na berlínské konferenci prohlásil, že Německo musí být připraveno na vyhrocení situace na Ukrajině. 


„Vzhledem k vývoji války a viditelným a rostoucím selháním Ruska musíme být připraveni na eskalaci,“ prohlásil Scholz a vrátil se také ke své nedávné cestě do Číny, kde jednal s prezidentem Si Ťin-pchingem.

S tím se prý shodli zejména na odsouzení jakýchkoli hrozeb použití jaderných zbraní na Ukrajině ze strany Ruska. Oba lídři podle deníku The Guardian vyjádřili přání, aby konflikt skončil. Německý kancléř při prvním setkání se svým čínským protějškem prohlásil, že pokud Rusko použije atomové zbraně, hrozí mu „překročení nevratné hranice“ v rámci mezinárodního společenství.

Také jsme psali:

Scholz také uvedl, že naléhal na čínského prezidenta, aby využil svého vlivu na Rusko a ukončil invazi na Ukrajinu. 

„Řekl jsem prezidentu, že je důležité, aby Čína uplatnila svůj vliv na Rusko,“ dodal Scholz.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: youtube)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?