Německý generál bude odvolán za své pochybnosti o síle Ukrajiny

zprávy

Generál německých ozbrojených sil Eberhard Zorn bude po svých komentářích o válce na Ukrajině odvolán. Informuje o tom Bild s odvoláním na vládní zdroje.

Německý generál bude odvolán za své pochybnosti o síle Ukrajiny
Eberhard Zorn, německý generál
14. března 2023 - 07:20

Podle článku bude generál Zorn ve funkci generálního inspektora Bundeswehru nahrazen generálmajorem Carstenem Breuerem. K Zornově rezignaci podle AFP dojde ve čtvrtek.

Šéf německých ozbrojených sil v září loňského roku pochyboval o tom, že by ozbrojené síly Ukrajiny byly schopny účinně vzdorovat ruským jednotkám.

Konkrétně v rozhovoru pro časopis Focus Zorn řekl, že Ukrajina provádí protiútoky, ale nemůže zatlačit Rusko zpět na širokou frontu.

Je známo, že Zorn také řekl, že ruská armáda by mohla otevřít druhou frontu v Moldavsku, poblíž Kaliningradu, na hranici s Finskem nebo v Gruzii.



„Většina ruských pozemních sil může být v současné době soustředěna na Ukrajině, ale i tak bychom neměli podceňovat potenciál ruských pozemních sil otevřít druhé dějiště operací," řekl generál.

Zorn (63) byl před pěti lety jmenován generálním inspektorem německých ozbrojených sil bývalou ministryní obrany Ursulou von der Leyenovou.

Již dříve odstoupil velitel německých námořních sil viceadmirál Kai-Achim Schönbach po skandálním prohlášení, že Krym se už nikdy nepřipojí k Ukrajině.


(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?