Německý kancléř Scholz chce s Putinem nadále mluvit

zprávy

„Budu také znovu telefonovat s Putinem - protože je nutné spolu mluvit," řekl kancléř Olaf Scholz (SPD) v rozhovoru pro „Tagesspiegel".

Německý kancléř Scholz chce s Putinem nadále mluvit
Olaf Scholz, německý kancléř
29. ledna 2023 - 11:00

Olaf Scholz nechává otevřený kanál pro jednání s Kremlem – hlavním požadavkem podle kancléře zůstává stažení ruských jednotek z Ukrajiny.

Spolkový kancléř Olaf Scholz se chce i nadále snažit o ukončení války proti Ukrajině v přímých rozhovorech s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

„Budu také znovu telefonovat s Putinem - protože je nutné spolu mluvit," řekl politik SPD "Tagesspiegel": „Je na Putinovi, aby stáhl jednotky z Ukrajiny a ukončil tuto strašnou, nesmyslnou válku, ta už stála životy statisíců." Zmíněný počet obětí je pravděpodobně odhad.

Dokud bude Rusko pokračovat ve válce s nezmenšenou agresí, současná situace se nezmění, řekl Scholz. Přestože telefonáty s Putinem „nezněly nezdvořile“, znovu a znovu dával najevo, že chce „násilně začlenit části své sousední země“, což je „nepřijatelné“.

„Někdy padaly i konkrétní otázky týkající se výměny zajatců, vývozu obilí z Ukrajiny a jaderné elektrárny Záporoží,“ řekl Scholz: „Pro mě je ale důležité, aby se rozhovory vždy vrátily k aktuálnímu tématu: Jak se dostat z války? Z tohoto hrozného jednoho místa? Předpoklad k tomu je jasný: stažení ruských jednotek."



S ohledem na nové požadavky na dodávky stíhaček na Ukrajinu Scholz varoval před „vstupem do neustálé soutěže, pokud jde o zbraňové systémy“. Otázka bojových letounů ani nevzniká. „Jestliže padne rozhodnutí, začne další debata v Německu, ale vážné to otřese důvěrou občanů ve státní rozhodnutí,“ zdůraznil Scholz s odkazem na nedávné rozhodnutí dodat bojové tanky Kyjev.

Scholz zopakoval: „Německý kancléř, který bere svou přísahu vážně, musí udělat vše pro to, aby se ruská válka proti Ukrajině nezměnila ve válku mezi Ruskem a NATO." Nic takového neexistuje a on „takovou eskalaci nedovolí“. Ve spolkové vládě na tom panuje naprostá shoda. „Ministryně zahraničí to také tak vidí," zdůraznil Scholz s odkazem na Annalenu Baerbockovou.

Zelená politička vyzvala v úterý na půdě Rady Evropy ve Štrasburku k soudržnosti západních spojenců slovy: „Vedeme válku proti Rusku a ne proti sobě." Mluvčí spolkového ministerstva zahraničí v pátek v Berlíně uvedl, že delší diskuse, ve které prohlášení zaznělo, se týkalo zdůraznění, že EU, země G7 a NATO jsou jednotné proti ruské útočné válce na Ukrajině.


Scholz v této souvislosti vystoupil i na tiskové konferenci v argentinském hlavním městě Buenos Aires. Během své státní návštěvy latinskoamerické země zopakoval, že podle jeho názoru se Německo neúčastní války na Ukrajině, a to i přes rozsáhlé dodávky zbraní. „Toto je válka mezi Ruskem a Ukrajinou," řekl Scholz.

„To se nezmění, pokud Ukrajině poskytneme finanční, humanitární pomoc nebo dodáme zbraně. Německo udělá vše pro to, aby nedocházelo k eskalaci, která by vedla k válce mezi Ruskem a zeměmi NATO. To pro nás nepřipadá v úvahu. Uděláme vše pro to, aby se to nestalo," řekl Scholz.

(rp,prvnizpravy.cz,welt,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?