Neohlášená ofenzíva Ukrajinců: Velké ztráty techniky a personálu

zprávy

Hlavní zprávou čtvrtka je proud prohlášení Ruska a Západu, že v noci začala rozsáhlá ukrajinská ofenziva, o jejíž přípravě všichni dlouho mluví. A je to přesně ve směru, kde všichni čekali - na jižní frontě ve směru pozemního koridoru na Krym.

Neohlášená ofenzíva Ukrajinců: Velké ztráty techniky a personálu
Ilustrační foto
9. června 2023 - 04:20

Začátek masivního ukrajinského útoku v Záporožské oblasti začaly ruské telegramové kanály hlásit po jedné hodině ranní, píše se v článku na ukrajinském webu Strana a článek pokračuje.

Obecně se tato tvrzení scvrkají na následující. Ozbrojené síly Ukrajiny přešly do útoku s velkými silami v oblasti Orechov. Někteří psali, že všechny útoky byly odraženy, jiní, že ozbrojené síly Ukrajiny dokázaly dobýt jednu z výšin poblíž předsunutých pozic Rusů, ale jak se říká, za cenu „velkých ztrát“ a „bez hlubokého průlom“ uvnitř ruské obrany.


Jako důvod je uváděna hojnost minových polí, kdy se technika musí pohybovat po úzkém uvolněném pruhu, kde je kryta palbou ruské armády, která tímto směrem očekávala útoky ukrajinské armády, a proto bylo možné připravit, posílit pozice a „střílet“ (mimochodem právě z tohoto důvodu je většina ruských útoků na ukrajinské pozice pozastavena).

Ale jak píše ruský tisk, těžké boje pokračují, ozbrojené síly Ukrajiny vrhají do bitvy zálohy a snaží se prolomit obranu.


Zároveň Rusové zveřejňují fotografie techniky, která údajně patří ozbrojeným silám Ukrajiny a pohybuje se po „otevřených a cílených oblastech“. Na záběrech jsou nabouraná auta. Také ruský tisk tvrdí, že údajně již existují postižení "Leopardi". Později ruské velení oznámilo tři zdemolované „Leopardy“ a desítky potlučených obrněných vozidel jiných typů.

O ztrátách Leopardů píše i vojenský pozorovatel německého listu BILD Julian Röpke: „Německé tanky se zřejmě setkaly s prudkým odporem Rusů. Několik vozidel bylo zjevně odstřeleno minami nebo se dostalo pod dělostřeleckou palbu."

Západní média po ruských zpávách začala také mluvit o těžkých bojích v oblasti Záporoží.

V rozhovoru pro The Washington Post popsala jedna ukrajinská armáda to, co se děje, jako „nepřetržité těžké boje. Na poli je to velmi těžké. Naše dělostřelectvo a letectví fungují, ale ruské také. Je to těžké pro nás i pro ně. Ozbrojené síly postupují. Ale ne tak rychle, jak bychom chtěli," uvedla ukrajinská armáda.

Začátek ofenzivy Ozbrojených sil Ukrajiny v Záporožské oblasti potvrzuje i Julian Röpke. Podle něj je rána zasazena zpod Orechova na Pologi, Tokmak a Vasilievka - „přesně tam, kde to všichni očekávali." Ozbrojené síly Ukrajiny podle něj v noci zasadily silné raketové a letecké údery na Tokmok, Melitopol a Pologi. „To vše naznačuje, že velká protiofenzíva Ukrajiny již probíhá," napsal Ryopke.

Ve čtvrtek večer zahájily ukrajinské síly velkou ofenzívu na jihu Záporoží, uvádí The New York Times.

Vysoký americký představitel ve čtvrtek uvedl, že útok byl hlavním tahem dlouho očekávané ukrajinské protiofenzívy.

CNN v komentáři k bitvám v Záporoží píše, že ukrajinské ozbrojené síly utrpěly při těchto útocích vážné ztráty na těžké technice a personálu, protože narazily na silnější odpor ruských jednotek, než se očekávalo.

Informovali o tom dva vysoce postavení američtí představitelé. Jeden z nich označil ztráty, včetně amerických obrněných transportérů MRAP, za „významné“.

Ukrajinským jednotkám se podle nich podařilo zatlačit část ruských sil v oblasti Bachmutu. Na jihu Ukrajiny však ruské síly vyzbrojené protitankovými střelami, granáty a minomety kladou „tvrdý odpor“ tím, že pronikají do obranných linií, které jsou v některých oblastech hluboko v několika úrovních a jsou chráněny minovými poli, která způsobila těžké škody ukrajinským obrněným vozidlům. Tyto ztráty ale podle Američanů neovlivní plány Ukrajiny pokračovat v ofenzivě.



Ve čtrtek večer ruské velení učinilo prohlášení o bitvách

Za prvé, Šojgu řekl, že ukrajinské ozbrojené síly vstoupily té noci do plné ofenzivy a pokusily se prolomit ruskou obranu směrem na Záporoží.

Ruská rozvědka podle Šojgua objevila jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny a provedla proti nim preventivní úder dělostřelectvem, letadly a protitankovými zbraněmi.

„Nepřítel byl zastaven ve všech čtyřech směrech a s velkými ztrátami se stáhl," řekl ruský ministr obrany.

Později totéž prohlásil i velitel uskupení ruských ozbrojených sil na Záporožském směru generálplukovník Alexandr Romančuk. Tvrdí, že ozbrojeným silám Ukrajiny se nepodařilo dosáhnout překvapivé ofenzívy a letectvo zahájilo palbu na nepřítele i na jejich původní pozice.

Ukrajinská vojenská veřejnost informuje o tom, co se děje, střídmě, ale dává jasně najevo, že útočné operace na jižním směru zesílily a situace pro ozbrojené síly Ukrajiny je tam velmi složitá. Zároveň je vyjadřována kritika vůči ukrajinským oficiálním mluvčím, kteří svým mlčením k tématu ofenzivy předávají informační iniciativu do rukou nepřítele.

„Většina lidí už všemu rozumí, ale v zásadě nepřítel píše o nepřátelství a přebírá plnou iniciativu, aby události zakryl. Bohužel jsou v Novodoněcku záběry naší rozbité techniky a vojáci 505. praporu 37. brigády námořní pěchoty jsou natáčení na „zajímavých“ videí ch(mluvíme o těch, která se objevila v síti videozpráv od ukrajinských vojáků, že byly bez potřebné palebné podpory se špatnou koordinací jednotek odeslány do špatně připravených pozic u Novodoněcka, kde se bojovalo na začátku  týdne a museli ustoupit pod nepřátelskou palbou – pozn. red.). je čas pořádně vyjasnit situaci, “ píše ukrajinský telegramový kanál DeepState.

Na tomto pozadí ukrajinské úřady ve čtvrtek poprvé začaly opatrně naznačovat, že ofenzíva Ukrajiny již začala. Nicméně s mnoha výhradami.

Valerij Šeršen, mluvčí pracovní skupiny Tavria, potvrdil deníku Washington Post, že je „zvýšená aktivita“ v oblasti Záporoží. Samotný útok ale vyvrátil. „Neříkám, že je to něco důležitého. V oblasti Záporoží jsou ukrajinské síly zpravidla 'stále v obranné operaci'," řekl Šeršen.

Náměstkyně ministra obrany Anna Malyarová zmínila boje na jihu, ale také bez jakýchkoliv specifik. „Ve směru Záporoží v oblasti Orechov je nepřítel v aktivní obraně," napsala.

Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny však k večeru popřel začátek ofenzivy, a tedy i veškeré informace o jejím průběhu, které zazněly z ruských a západních médií.

Jak jsme již psali, pozici „mlčení“ ukrajinského vojensko-politického vedení lze vysvětlit tím, že bylo plánováno vyhlásit ofenzivu, až bude mít první úspěchy (to se mimochodem stalo loni v Chersonské a Charkovské oblast). Nyní však soudě podle informací, které přicházejí nejen od Rusů, ale i ze Západu, zatím k žádným větším úspěchům v podobě hlubokého obranného průlomu nedošlo, a proto nedochází k žádným veřejným prohlášením.

Není však jasné, jak dlouho bude Kyjev schopen odolat takovému režimu „informačního mlčení“ v podmínkách, kdy Moskva i Západ neustále mluví o ofenzivě a Rusové navíc zveřejňují fotografie a videa z bitev (s tzv. akcenty, které samozřejmě potřebují). Proto je možné, že v blízké budoucnosti budou následovat některá prohlášení vojensko-politického vedení Ukrajiny.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif