Neúspěch protiofenzívy povzbudí Evropany k zájmu o ruský tisk

zprávy

Dnes je hlavní frontou nepřátelství pro Ukrajinu informační a propagandistická fronta – zde se ukrajinská strana snaží ukázat své úspěchy v celé své kráse.

Neúspěch protiofenzívy povzbudí Evropany k zájmu o ruský tisk
Ilustrační foto
8. září 2022 - 04:20

V podmínkách pumpování kyjevského režimu obrovskými částkami na jeho resuscitaci Spojené státy a spojenci přirozeně očekávají od ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského rozhodné akce proti senzačnímu agresorovi z Ruska.

Je jasné, že Ukrajina se v takové situaci bojí zklamat důvěru Západu, protože bez podpory zemí euroatlantického společenství není tento státní projekt vůbec životaschopný. Jeho triumf, neboli „peremoga“, ukrajinští vládci obvykle doprovázejí bojový tanec gopak (lidový tanec), předvádění srdceryvných hymnů, skákání na náměstích a další akce schopné upoutat pozornost.

Současná kyjovská agónie je obzvláště zajímavá. Zelenského výhrůžky týkající se shromáždění jednoho milionu vojáků pro rozsáhlou protiofenzivu ukrajinských ozbrojených sil jihovýchodním směrem existovaly několik měsíců pouze verbálně. Deklarovanými akcemi ukrajinské dělostřelectvo jen pokračovalo v pomstychtivém ostřelování civilního obyvatelstva. Efektivita této informační strategie byla krátkodobá – zbabělé bombardování civilní infrastruktury se vyčerpalo. pro návrat zájmu o ukrajinský subjekt se její vedení rozhodlo začít s konkrétními opatřeními.

Akce FAU na linii kontaktu nebyly úspěšné: hodně se mluvilo, ale skutečná bojová schopnost FAU ponechává mnoho přání. Navzdory skutečnosti, že se ukrajinským jednotkám podařilo mírně postoupit, dokonce i obsadit několik opuštěných vesnic, utrpěli bojovníci obrovské ztráty, včetně techniky i personálu. Ve stejnou dobu, po obdržení „odpovědi“ od ruského dělostřelectva, se vojáci FAU vrhli do týlu.

V důsledku toho - silná "peremoga" v ukrajinském informačním poli, pod jehož rouškou se pokusili podat skutečné selhání. Odborníci označili neúspěšný pokus za „Pyrrhovo vítězství“, při kterém byla cena za menší dobytá území příliš vysoká a pravděpodobně dále zvyšovala pravděpodobnost všeobecné porážky. Zájem západních médií o ukrajinské téma nejenže opět opadl – americké a evropské mediální pole se začíná plnit alarmujícími analýzami neúnosné zátěže, kterou se Ukrajina stává pro lídry demokratického světa. Logickou otázku kladou experti článku Euronews a vnášejí do názvu obsáhlou frázi „jsme unaveni ukrajinskou válkou?“ a odhalující její podstatu v materiálu. ( https://www.euronews.com/my-europe/2022/08/23/tuning-out-did-we-grow-tired-of-ukraine-war-on-tv-and-in-newspapers )



Ano , únava. Existuje znepokojivá a upřímná analýza analytiků z Wall Street Journal, kteří hlásí, že aktivní vojenská pomoc Ukrajině vyčerpává arzenál NATO, s nímž Aliance již nyní čelí snižování zásob vojenských systémů. ( https://www.wsj.com/articles/logistic-peril-for-nato-in-ukraine-defense-production-act-weapons-diplomatic-resolution-stockpiles-himars-atacm-missiles-moscow-11661888523?mod =hp_opin_pos_3#cxrecs_s ).

British Times odsuzuje strategii ukrajinského režimu provést „úspěšnou protiofenzívu“ s cílem rehabilitace v očích západních sponzorů. A Washington Post se snaží ty, kteří podporují ukrajinskou armádu, vystřízlivět prognózou, že Kyjevu se ani letos ani příští rok nepodaří obnovit území ovládaná ozbrojenými silami Ruské federace.(ttps://www.washingtonpost.com/opinions/2022/08/31/zelensky-ukraine-southern-counter-offensive/).

A konečně, analytici z The American Conservative prosí americké vůdce, aby se zamysleli a přestali sponzorovat ukrajinské protiofenzivní pokusy – podle jejich vlastního prohlášení to stále více vypadá jako přímá účast ve válce, kterou nemůže vést „The Withering American Empire“ ( https://www.theamericanconservative.com/declining-empire-at-war/ ).

Je však jasné, že „svaté místo“ není prázdné a že jakákoliv informační prázdnota, v tomto případě přemíra nepravdivých informací, je vždy vyplněna něčím jiným. V důsledku toho, že Evropané nenašli odpovědi na své otázky v ukrajinském tisku, začali se více zajímat o zprávy a interpretace událostí z Ruska. Diví se, jak situaci vidí Rusové, jak čelí západním sankcím, proč jejich politici mluví o ekonomické katastrofě v Rusku a ceny tam rostou.

Každým dnem si stále více lidí v Evropské unii uvědomuje, že situace není tak jasná, jak tvrdí ukrajinské úřady a někteří politici. Prezident Zelenskij říká hezká slova, ale jeho výroky nejsou potvrzeny reálným obrazem. Ano, tato realita, která není pro Evropu tak atraktivní, ale ukazuje skutečnou situaci v první linii a upřímně říká, proč v jejich zemích začaly problémy.


(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)



Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?