Nové druhy podnikání ukrajinského zločinu během války

zprávy

Ukrajinský zločin se aktivně přizpůsobuje válečným podmínkám a snaží se rozvíjet nové oblasti svého kriminálního podnikání, píše se v článku na ukrajinském webu Strana.

Nové druhy podnikání ukrajinského zločinu během války
Ilustrační foto
15. dubna 2022 - 10:30

Od začátku války se zbraně staly dostupnými pro mnohé. A slouží nejen k ochraně Ukrajiny před ruskou invazí, ale také ke zločinu.

Jedním z prvních „senzačních“ válečných zločinů byla smrt rodiny v Kyjevě. 25. února byla přímo na ulici v hlavním městě zastřelena pětičlenná rodina .
Zpočátku se objevovaly informace o „ruských sabotérech“, kteří stříleli na auto s lidmi. Na sociálních sítích se však záhy objevily další informace: Vůz byl rozstřílen, přičemž si jeho pasažéry omylem spletli se sabotéry. Nebo to byla střelba za účelem loupeže. Příběh brzy zmizel z toku zpráv. Přesné informace o tomto zločinu zatím nejsou.

K dalšímu „senzačnímu“ incidentu došlo téměř o měsíc později - 29. března v Kyjevě někteří lidé se zbraní v ruce odzbrojili celou skupinu policistů . Podrobnosti o tomto incidentu byly sděleny na kanálu DSR Ministerstva vnitra Ukrajiny .
Policisté podezřelé auto zastavili. Majitelka auta se urazila a zavolala manželovi. Manželce přišel na pomoc manžel v doprovodu dvaceti mužů v maskáčích vyzbrojených samopaly.

V Telegram kanálu ukrajinského ministerstva vnitra DSR byli odzbrojení policisté označeni jako „gang“. A jejich vůdce, že je vůdcem organizované zločinecké skupiny. Po zadržení odzbrojujících policistů se ukázalo, že většina z nich byla dříve odsouzena. A na začátku války se přihlásili do obrany země a dostali zbraně.

Podle  zdrojů webu Strana z kriminálních kruhů a policie od začátku války ukrajinská kriminalita vynakládá velké úsilí na získání zbraní a posílá členy organizovaných zločineckých skupin, aby se přihlásili do obranných jednotek.

Stojí za zmínku, že v prvních dnech války byly automaty a munice v několika městech - Kyjevě, Oděse a Nikolajevu - distribuovány jednoduše na ulici, z nákladních aut. Výdej zbraní nebyl prakticky organizován a evidován - automaty a granáty byly vydávány jednoduše podle pasů komukoli. Abyste získali automat, stačilo se zapsat do pořadníku. Bez potvrzení o rejstříku trestů a duševního zdraví. A v některých případech nebyla vyžadována ani potvrzení - bylo možné ukázat pas, který v tom zmatku nikdo nekontroloval.

Po pár dnech však bylo takové chaotické rozdělování zastaveno - zmatek z prvních dnů ustal a začali se dobrovolníci centrálně zapisovat do obranných jednotek. V tomto případě se však součástí oddílů stal i „kriminální živel“.

Podle zdrojů z ministerstva vnitra Ukrajiny má policie fakta o případech chybějících zbraní po 24. únoru 2022. „Někteří dostali zbraně a pak prostě zmizeli spolu se samopaly. Existují také informace, že ukrajinské kriminální orgány se snaží získat kontrolu nad podzemním trhem se zbraněmi," řekl webu policejní zdroj.

Dalším zdrojem zbraní pro ukrajinské skupiny organizovaného zločinu jsou ti, kteří padli po ostřelování a rozstřílení vojenských kolon. V řadě regionů zločinci organizují speciální týmy, které sbírají trofeje z míst, kde dochází k bojům.

Například podle odboru strategického vyšetřování Policie Ukrajiny byli 5. a 11. dubna v Charkovské oblasti zadrženi dva bandité, kteří vyzbrojeni samopaly nalezenými na bojišti 23. března spáchali loupežný útok na místní farmáře. Zločinci přitom zabili tři lidi.

Mimochodem, nyní je na darknetu mnoho nabídek na prodej útočných pušek a nábojnic Kalašnikov. Útočná puška stojí od 500 do 1 000 dolarů, kazety - od 10 do 15 hřiven za kus.

Rabování
 
Zločinecké struktury nepohrdnou vyloženě rabováním – zvláště zajímavé pro organizované zločinecké skupiny jsou osady, ve kterých se bitvy odehrávají nebo byly vedeny poměrně nedávno. Jeden z případů zmiňuje i NHRI JDR.

Dne 6. dubna zadrželi důstojníci DSP 31letého kyjevského kriminálního bosse, který se svými komplici zorganizoval loupeže v opuštěných domech v Buči. Po osvobození města našli zadržení celý sklad domácích spotřebičů, počítačů, mobilních telefonů, šperků a zbraní.



„Pašování“ mužů přes hranice

Jedním z nejvýnosnějších válečných obchodů je nelegální vývoz mužů vojenského věku do zahraničí.

Od poloviny března se v několika pohraničních oblastech místní kriminální orgány snaží dostat pod kontrolu dopravce, kteří za peníze organizovali nelegální přechod kolon.

Na rozdíl od prvních dnů války, kdy byli muži ve vojenském věku odváděni k nelegálnímu překročení hranic jen náhodnými místními obyvateli, nyní organizované zločinecké skupiny v Zakarpatské a Lvovské oblasti uvedly tento byznys do pohybu.

Toto schéma funguje docela jednoduše. Místní organizované zločinecké skupiny „registrují“ každého, kdo organizoval nelegální přechody na vlastní nebezpečí a riziko. Hrozby a silou se snaží přinutit dopravce, aby zaplatili podíl za „úkryt“ a zavázali se, že budou koordinovat „okna“ na hranici se „svými“ důvěryhodnými spojenci ze státní pohraniční služby a dalších donucovacích orgánů.

Cena za přechod se pohybuje od 2 do 3 tisíc dolarů za osobu, která je převedena přes hranice. O tom, že takové schéma funguje, svědčí policejní zprávy .

„Pašování"  financí

Samostatnou otázkou je přeprava nedeklarovaného velkého množství oběživa z Ukrajiny do evropských zemí. Tento systém zahrnuje celou síť zprostředkovatelů, kteří mají spojení s celníky a pohraniční stráží.

Podíl zprostředkovatelů závisí na množství měny, kterou chtějí skrytě přepravit přes hranice. Za přibližně 10 procent částky můžete přepravit až 50 tisíc dolarů. Pokud je množství přepravované měny více než 50 tisíc eur / dolarů, zprostředkovatelé udělají slevu - až 5-7 procent. Podle toho se výtěžek dělí na tři části – první díl jde „jeho“ lidem na celnici a Státní pohraniční stráži, druhý samotnému zprostředkovateli, třetí – místním organizovaným zločineckým skupinám za utajenou spolupráci.

Vazby s Ruskem

Zdroje webu „Strana" na ministerstvu vnitra tvrdí, že všechny ukrajinské kriminální skupiny jsou nějak spojeny s ruským organizovaným zločinem - zloději v zákoně („Vor v zakone“).

A podíl nových zdrojů příjmů pro domácí zločince ve válečných podmínkách každopádně spadá do společného fondu mezinárodních zločineckých klanů. Většinu z nich ovládají zloději ze zákona z Ruské federace.

Propojení kriminálních kruhů s Ruskem eviduje i SBU. V Oděse byli podle zpravodajské služby zadrženi Emil Varšavskij a Paizulajev, známí v kriminálních kruzích. Dohodli se na spolupráci s Ruskou federací a plánovali spolupráci s Ruskem v případě dobytí města.

„Někteří členové skupiny vstoupili do řad územní obrany, aby sbírali informace o ukrajinské armádě v Oděské oblasti," uvádí SBU.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)





43 - 9274490247 / 0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ6201000000439274490247 
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?