Oficiální příběh ukrajinské války je hrubě zavádějící

zprávy

Rusko a Putin jsou jedinými pachateli; všichni ostatní jsou buď nevinní přihlížející, nebo nešťastná oběť – tak zní oficiální příběh.

Oficiální příběh ukrajinské války je hrubě zavádějící
Ilustrační foto
28. května 2023 - 11:01

Těsně poté, co Rusko 24.února 2022 zaútočilo na Ukrajinu, vešel prezident Biden  do východní místnosti Bílého domu a odsoudil invazi přívalem přívlastků: Nevyprovokovaná, neopodstatněná, brutální, bez příčiny, předem promyšlená, zbytečná. Jeden z nich se rychle dostal na výsluní. Po Bidenově úvodním prohlášení vládní mluvčí, mainstreamová média, profesionální učenci a mnoho dalších běžně označují válku na Ukrajině za „nevyprovokovanou“.

Je to dobře zvolený termín, rétorický  bonmot  a ústřední bod oficiálního příběhu, že výhradní odpovědnost za válku na Ukrajině náleží pouze Rusku a Putinovi. Je to také termín, který je neustále posilován bujícími spekulacemi hledajícími původ invaze v  Putinově mozku : Je šílený? Nevyléčitelně nemocný? Utrpení z mesiášského komplexu? Posedlý obnovením carského Ruska nebo Sovětského svazu. Na základě neúplných, nejednoznačných nebo často žádných důkazů je seznam potenciálně nekonečný.

Prvořadou funkcí prezentace války na Ukrajině jako zločinu spáchaného jednou zemí, dokonce i jedním údajně zničeným vůdcem, je zbavit USA, NATO a aktéry na Ukrajině i sebemenší odpovědnosti za válku. Rusko a Putin jsou jedinými pachateli; všichni ostatní jsou buď nevinní přihlížející, nebo nešťastná oběť – tak zní oficiální příběh.

Velmi potřebnou protilátku na tento příběh poskytuje nedávná kniha Benjamina Abellowa  Jak Západ přinesl válku Ukrajině. Na základě kritiky řady vědců, vládních úředníků USA a vojenských pozorovatelů a na základě vlastních vyšetřování a interpretací Abelow přesvědčivě podrobně ukazuje, jak oficiální příběh zavádí. Jeho krátká, jednasedmdesátistránková kniha je přehledem mnoha způsobů, jakými byla vyprovokována ruská invaze na Ukrajinu.

V současném politickém klimatu, kterému dominuje oficiální příběh, když se řekne něco takového, snadno se označí jako apologeta Putina nebo Ruska. Níže však jasně říká, že není ani příznivcem Putina, ani zastáncem ruské invaze na Ukrajinu. Bez upřesnění, co to bylo, Abelow tvrdí, že Rusko a Putin měli alternativy k válce. Z toho samozřejmě vyplývá, že tyto alternativy by měly být využity. Vzhledem k tomu, že nebyly, značná odpovědnost za děsivou a odsouzeníhodnou válku na Ukrajině, trvá na tom níže, nese Rusko a Putin.

Ale Abelow se odchyluje od oficiálního příběhu tím, že ukazuje, že za válku na Ukrajině byli zodpovědní i jiní. Ačkoli to přesahuje rámec Abelowovy knihy a nikdy to není zmíněno, zahrnovaly by různé politické aktéry v rámci samotné Ukrajiny, z nichž všichni byli dostatečně a obratně prozkoumáni v Frontline Ukraine Richarda  Sakwy . Níže se zaměřuje na mnoho způsobů, jakými byla válka na Ukrajině vyprovokována USA a NATO.

Zde je zlomek provokací, které níže zkoumá:

Během sjednocení Německa v letech 1990-91 představitelé USA a NATO ujistili sovětské vůdce, že NATO se nikdy nerozšíří do východní Evropy. Navzdory těmto počátečním ujištěním a následným ruským stížnostem na podvedení NATO přistoupilo k expanzi až k hranicím Ruské federace. Západní ujištění nebyla nikdy zredukována na psaní, ale jejich zrušení podkopalo ruskou důvěru v západní sliby. Mnoho prominentních diplomatických expertů, včetně  George F. Kennana,  proslulého formulováním politiky studené války zaměřené na potlačení komunismu, varovalo, že ignorovat skutečné ruské bezpečnostní obavy a tlačit NATO na východ je pošetilé a pravděpodobně povede k válce.

Jak se NATO rozšiřovalo, USA a NATO se zapojily do různých akcí, které by ruští vůdci předvídatelně považovali za vojensky ohrožující. USA odstoupily od antibalistické smlouvy a smlouvy o jaderných střelách středního doletu a poté ignorovaly ruské pokusy vyjednat dvoustranné moratorium na rozmístění. USA rozmístily v Rumunsku raketové odpalovací systémy schopné odpalovat jaderné zbraně a plánovaly je pro Polsko a možná i jinde. USA a NATO provedly v Estonsku cvičení s raketami s ostrým ostřelováním, aby procvičily údery na cíle v Rusku, a USA a NATO provedly masivní vojenské výcvikové cvičení 32 zemí poblíž ruských hranic.


Konkrétně na Ukrajině USA a NATO prohloubily vnitřní rozdělení země. USA se v roce 2014 zapojily do puče proti demokraticky zvolenému prezidentovi Ukrajiny a do výběru jeho náhrady. Místo toho, aby naléhaly na vyjednané řešení mezi ukrajinskou popřevratovou vládou a proruskými autonomy na Donbasu, USA nasypaly na Ukrajinu zbrojení, zintenzivnily vojenský výcvik ukrajinských sil a podporovaly ultranacionalistické a protiruské (některé neo- nacistické) skupiny a milice,



I na okraji války koncem roku 2021 se USA a NATO odmítly vzdát plánů na začlenění Ukrajiny do NATO. Ve skutečnosti USA odmítly tuto otázku dokonce diskutovat.

Níže uvádí dvě přesvědčivé poznámky o těchto provokacích USA a NATO:
  • Zaprvé, pokud by se Rusko dopustilo byť jen některých z výše uvedených akcí výše blízko hranic USA, USA by jistě šly do války, dokonce i do jaderné války, jak se to téměř stalo během kubánské raketové krize v roce 1962, kdy Sověti instalovali rakety na Kubu.
  • Za druhé, ale pro tyto provokace ze strany USA a NATO je prakticky nepředstavitelné, že by Rusko napadlo Ukrajinu v roce 2022. Válka na Ukrajině se všemi svými hrůzami a potenciálem eskalace a vymknutí se kontrole by dnes nezuřila. .

Pozoruhodný je níže uvedený závěr o válce na Ukrajině: „když se vezme v úvahu vše, primární odpovědnost leží na Západě, zejména na Spojených státech“. Souhlasím, ale pro uznání důležitosti Abelowových argumentů není nutné zacházet tak daleko. Každý čtenář Abelowovy knihy, který není nenávratně zaslepen oficiálním příběhem, musí vidět, že odpovědnost za válku na Ukrajině je přinejmenším sdílená.

Tento bod není jen historický. Oficiální příběh totiž informuje nejen o tom, jak válka na Ukrajině začala, ale také o tom, jak by mohla být ukončena. Vzhledem k tomu, že mluvčí USA, NATO a Ukrajiny stále považují Rusko a Putina za jediné viníky války, trvají na tom, že válka nemůže skončit, dokud nebude Rusko totálně poraženo, strategicky oslabeno a donuceno vrátit celé dříve ukrajinské území, včetně Krymu. Takové cíle jsou nejen nereálné, ale blokují jakoukoli seriózní snahu ukončit válku prostřednictvím jednání.

Realisticky jsou nyní jedinou alternativou k vyjednávání dlouhá, vroucí tahanice sem a tam přes ukrajinská pole a města, dřina, která nakonec rozdrtí obě strany a rozdrtí jejich bojovníky a civilisty, nebo další nekonečná a eskalující válka, která se může nekontrolovatelně šířit. za Ukrajinou a to pro nás může všechny skončit v  jaderném  armagedonu.


Navzdory své zavádějící povaze a ošklivým následkům však oficiální příběh pravděpodobně přetrvá. Vymazání oficiálního příběhu a ukončení války na Ukrajině bude vyžadovat víc než knihy jako Abelow. Bude to vyžadovat prosazování mírových iniciativ, jako je ta Čína, která navzdory pokusům USA a NATO zdiskreditovat ji jako zaujatou vůči Rusku, je pozoruhodně nestranná, když vidí válku na Ukrajině jako sdílenou odpovědnost mezi Ruskem a USA a NATO. Kromě toho bude ukončení války na Ukrajině vyžadovat vytrvalou opozici ze strany rostoucího mírového hnutí, pro které bude Abelowova krátká kniha jistě mimořádně užitečná.

(rp,prvnizpravy.cz,veteranstoday,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif