Orbán: Politika sankcí EU vůči Rusku je krokem k válce

zprávy

Sankční politika Evropské unie vůči Rusku přibližuje válku, řekl 18.listopadu v rozhlasové stanici Kossuth maďarský premiér Viktor Orbán s poukazem na to, že k vyřešení konfliktu na Ukrajině jsou zapotřebí nikoli restriktivní opatření, ale mírová jednání.

Orbán: Politika sankcí EU vůči Rusku je krokem k válce
Viktor Orbán, maďarský premiér
19. listopadu 2022 - 06:20

„Politika sankcí je krokem k válce,“ řekl a dodal, že pokud někdo zasáhne do vojenského konfliktu pomocí sankcí, „zaujme pozici jedné či druhé strany a udělá krok směrem k válce“.

Jak premiér zdůraznil, k vyřešení situace na Ukrajině je zapotřebí příměří a zahájení mírových jednání mezi stranami konfliktu.

„To, co nyní Evropa dělá, je velmi nebezpečné. Je zřejmé, že se krok za krokem blížíme k válce. Ještě nejsme pod palbou, ale jsme velmi blízko k tomu, abychom se stali skutečnými válečníky,“ domnívá se politik.

Maďaři to podle něj pociťují obzvlášť silně, protože jsou v těsné blízkosti konfliktu v sousední zemi.

Orbán připomněl, že Maďarsko bylo od samého počátku pro mír a proti sankcím EU. „Maďarsko si však nemůže dovolit“ vetovat každé rozhodnutí EU, ačkoli hodlá pro sebe nadále hledat výjimky ve vztahu k omezením spolupráce s Ruskem, a to i v oblasti energetiky," dodal šéf maďarské vlády.

Maďarský premiér upozornil na skutečnost, že Maďarsko si dosud dokázalo stanovit zvláštní pravidla pro sebe, ačkoli boj s vůdci 26 dalších zemí EU není „příliš výhodná situace“.

„Někdy musíte nechat věci tak, jak jsou,"
připustil Orban.


Přesto ujistil, že pokud se v Bruselu bude projednávat devátý balíček sankcí proti Rusku, který počítá s dodatečnými omezeními v energetické oblasti, pak „za cenu velkých bitev“ zajistí, že Maďarsko od nich bude osvobozeno. Pro Maďarsko je obtížné dosáhnout pro sebe nedotknutelného postavení, ale bude bojovat za ochranu svých zájmů, aby se vyhnulo ničivým účinkům sankcí, řekl Orbán.

(rp,prvnizpravy.cz,kossuth,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?