Orbán: Speciální operace na Ukrajině skončí s koncem západní nadvlády

zprávy

Vojenská speciální operace Ruské federace na území Ukrajiny povede k oslabení Evropské unie, zatímco řada dalších států včetně Ruska a Číny posílí své pozice, řekl maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovoru. 18. srpna s německým časopisem Tichys Einblick.

Orbán: Speciální operace na Ukrajině skončí s koncem západní nadvlády
Viktor Orbán, maďarský premiér
19. srpna 2022 - 07:20

„Většina světa vzdorovitě nevyjadřuje solidaritu (se západními zeměmi a Ukrajinou): Číňané, Indové, Brazilci, Jižní Afrika, arabský svět, Afrika," uvedl Orbán s tím, že existuje řada předpokladů, proč Evropa oslabí. po skončení ruské speciální operace.

„Zaprvé, Západ nemůže vojensky vyhrát válku na Ukrajině, zadruhé sankce nijak nedestabilizovaly Rusko a za třetí, jejich škody pro Evropu jsou obrovské,“ prohlásil.

Na druhou stranu podle Orbana existuje řada zemí, regionů a dalších hráčů, kteří budou těžit z oslabení EU v důsledku ruské speciální operace. Jak premiér zdůraznil, vítězi budou především země, které mají vlastní zdroje energie.

„Odpověď zní: Kdo má energetické nosiče, vydělává. Pro Rusy je tento konflikt prospěšný. Dovoz z Ruska do EU klesl o čtvrtinu, zatímco tržby Gazpromu se zdvojnásobily. Zvítězili Číňané, kterým dříve dominovali Arabové. A samozřejmě vyhrávají velké americké korporace,“  poznamenal Orban a upozornil na znatelný nárůst zisků amerických ropných a plynárenských společností Exxon, Chevron a ConocoPhillips.

Maďarský premiér dodal, že „je docela možné, že tato konkrétní válka vzdorovitě ukončí nadřazenost Západu."



Na konci července Orbán řekl, že Evropa potřebuje novou strategii v ukrajinském konfliktu, protože evropské sankce byly proti Rusku neúčinné.

„Strategie Západu je jako auto s defektem na všech čtyřech kolech. Evropa má potíže – ekonomické i politické, oběťmi se staly čtyři vlády: britská, bulharská, italská a estonská. Lidé budou čelit prudkému nárůstu cen,“ řekl premiér během svého projevu v rumunském městě Baile Tusnad.

Následně také poznamenal, že současná strategie kolektivního Západu je zaměřena na rozšíření konfliktu na Ukrajině a snižuje šance na mírové překonání krize .

(rp,prvnizpravy.cz,tichysblick,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?