OSN proti plánu Londýna poslat Kyjevu granáty s ochuzeným uranem

zprávy

OSN se obává možnosti použití munice s ochuzeným uranem na jakémkoli místě, bez ohledu na strany konfliktu.

OSN proti plánu Londýna poslat Kyjevu granáty s ochuzeným uranem
Ilustrační foto
22. března 2023 - 07:20

Oznámil to 21. března, zástupce generálního tajemníka Světové organizace Farhan Haq v komentáři k prohlášení Spojeného království o plánech zásobovat ukrajinské ozbrojené síly municí s ochuzeným uranem.

Dali jsme jasně najevo, a to i prostřednictvím vysokého představitele pro záležitosti odzbrojení, své obavy z používání munice s ochuzeným uranem kdekoli. Již mnoho let vyjadřujeme své obavy z používání ochuzeného uranu kvůli důsledkům jeho používání. Tyto obavy se týkají každého."   řekl Hack na briefingu.

Dotaz na plány britského ministerstva obrany Annabelle Goldie položil člen Sněmovny lordů Raymond Hervey Jolliff, který zasedá v horní komoře britského parlamentu od konce 60. let minulého století.

„Chci se zeptat vlády Jeho Veličenstva, zda některá ze zbraní dodaných na Ukrajinu obsahuje ochuzený uran," 
zeptal se.



Britská náměstkyně ministra obrany Annabelle Goldie potvrdila přesun munice s ochuzeným uranem na Ukrajinu.

„Spolu s tím, že Ukrajině poskytneme eskadru bitevních tanků Challenger 2, dodáme munici, včetně pancéřových granátů obsahujících ochuzený uran,“   řekla Goldie.

Podle náměstka ministra britského ministerstva obrany jsou „takové granáty velmi účinné pro ničení moderních tanků a obrněných transportérů“.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch,)



Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?