P.C.Roberts: Sankce „blázna" z Bílého domu poškozují jen Západ

zprávy

I tak prolhaný plátek jako britský the Guardian musel přiznat, že washingtonské sankce proti Rusku se prokázaly být totálním fiaskem: Rubl stoupá a Putin je silnější, než byl kdykokli předtím – naše sankce selhaly.

P.C.Roberts: Sankce „blázna" z Bílého domu poškozují jen Západ
Paul Craig Roberts, americký publicista
2. srpna 2022 - 04:20

„Západní sankce proti Rusku jsou nejhůře promyšlenou a nejméně produktivní politikou mezinárodních moderních dějin. Světové ceny energií letí vzhůru, inflace překonává rekordy, dodavatelské řetězce propadly chaosu a miliony lidí trpí hladem po plynu, obilí a hnojivech. Kritizovat západní sankce je ovšem tabu a skoro až oprávněním vyloučit každého takto kritizujícího z národa. Analytici obranné politiky věci nerozumí a strategické think tanky mlčí. A domnělí vůdci Britanie Liz Trussová a Rishi Sunak se dokonce předhánějí ve slibech dalších sankcí, aniž by ovšem uvedli jejich smysl. Avšak naznačte v této záležitosti jakoukoli pochybnost a budete vyloučeni z národního společenství jako putinisté a protiukrajinci.



Sankce jsou válečným pokřikem západního křižáckého tažení, a jejich reálným důsledkem je fakt, že vyzývají Rusko k odvetě. Putin má teď volné ruce k tomu, aby nechal v zimě Evropu zmrznout. Snížil dodávky z hlavních ropovodů, jako je Nord Stream 1, až o 80 %. Světové ceny ropy prudce vzrostly a tok pšenice a dalších potravin z východní Evropy do Afriky a Asie byl téměř pozastaven". (Pozor, na tomto místě The Guardian lže: Dodávky energie nesnížil Putin. Rusko muselo ukončit dodávky energie do Britanie Liz Trussové a Rishi Sunaka proto, že západní sankce neumožňují dokončit potřebné opravy potrubí).

„Částky na účtech plynu britských domácností se za poslední rok ztrojnásobily. A příjemcem těchto zvýšených plateb se nestal nikdo jiný než Rusko, jehož export energií do Asie raketově vzrostl a uvedl tak platební bilanci Ruska do bezprecedentního přebytku. Rubl se tak v tomto roce stal nejsilnější světovou měnou a od ledna t.r. posílil svou hodnotu o téměř 50 procent".

(rp,prvnizpravy.cz,pcroberts, vybral a přeložil Lubomír Man,foto:arch.)





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif