Pentagon požaduje, aby Kyjev zaplatil za dodané zbraně

zprávy

Vysoký představitel Pentagonu varuje Ukrajinu a požaduje, aby zaplatila za dodané zbraně.

Pentagon požaduje, aby Kyjev zaplatil za dodané zbraně
Pentagon
5. března 2023 - 09:01

Napětí pocházející ze strany demokratů i republikánů tlačí Spojené státy k tomu, aby požádaly Ukrajinu, aby zaplatila za zbraně, které jí byly dodány. Američtí daňoví poplatníci se ptají na tuto finanční a vojenskou pomoc od své země a začínají brát k odpovědnosti administrativu Joea Bidena.
 
Napětí se objevilo v úterý, když zástupce Andrew Clyde, republikán zvolený za Georgii, který je shodou okolností otevřeným kritikem financování Ukrajiny, vyslýchal vysokého úředníka ministerstva obrany kvůli obvinění ze ztracených a odkloněných zbraní a z podvodu, informuje New York Times.

Náměstkyně ministra obrany pro bezpečnostní záležitosti Celeste Wallanderová vypovídala před parlamentním výborem pro dotace. Bylo to mimochodem v té době, kdy prohlásila, že americká armáda „v současnosti nemá tanky – Abrams – které by mohly být převedeny nebo přemístěny na Ukrajinu“.

 
USA se zavázaly poslat tanky na Ukrajinu i přes pokračující snahu některých představitelů Kongresu osvětlit přepravu moderních vojenských systémů na Ukrajinu, hrozí, že dojde k odčerpávají válečných prostředků ještě rychlejším tempem, uvádí americký deník, protože „zákonodárci již schválili vojenskou pomoc ve výši přibližně 45 miliard dolarů [pro Ukrajinu ] s předpokladem, že bude trvat do konce září“. Vysoká cena a spory o dodávky zbraní  přiměla Kongres, aby vydal řadu požadavků na dohled, aby získal informace o tom, jak byly peníze utraceny. Některé z těchto podrobností byly poskytnuty zákonodárcům, ale jen málo z nich se dostalo na veřejnost.
 


Demokraté i republikáni v úterý vyjádřili znepokojení a žádali vedoucí představitele Pentagonu, aby se k nim předem vyjádřili ohledně toho, o kolik více zákonodárců může očekávat schválení pro Ukrajinu. Američtí voliči požadují vysvětlení těchto výdajů.
 

Poslanec Michael Garcia (R-Kalifornie) ve svém projevu během sněmovního výboru pro dotace řekl, že by bylo důležité, aby Spojené státy zahájily zahraniční vojenské prodeje Ukrajině, než aby dodávaly zbraně do Kyjeva zdarma, a řekl, že by to mělo důsledky pro americké daňových poplatníků.

Kvůli těmto žádostem Pentagon prostřednictvím mluvčí Celeste Wallanderové oznámil, že „i když Ukrajinci sami nakoupili zbraně, neuskutečnili významné nákupy od amerických společností“, ale potvrdil, že „to je velmi dobrý bod“ a „že také je musíme prosadit – pro začátek – jejich vlastní plánování výdajů na obranu a také cokoli, co uděláme, abychom je podpořili.“ Kongresu například mluvčí řekla, že Ukrajina by měla pokrýt náklady na některé zbraně, které dostává od svých západních dárců.
 
Dodávky zbraní ze Spojených států se řídí zákonem o půjčce a pronájmu, který prezident Joe Biden podepsal loni v květnu. Někteří analytici se domnívají, že to přivede Kyjev do obrovských dluhů bez ohledu na výsledek ukrajinského konfliktu. Podle amerického zákona o půjčce a pronájmu jsou však veškeré bojové ztráty na zbraních a vojenském vybavení poskytnutém v rámci půjčování prominuty – přijímající stát za tyto zničené zbraně nic neplatí. Povinnost platit za dodávky zbraní vznikne pouze v případě, že se Ukrajina rozhodne ponechat si nezničené zbraně pro sebe.


(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif