Pentagonu možná dojdou peníze pro Ukrajinu

zprávy

Kyjev by údajně mohl zůstat bez nových amerických granátů a vylepšených houfnic, pokud Kongres nedosáhne dohody o rozpočtu

Pentagonu možná dojdou peníze pro Ukrajinu
Ilustrační foto
6. prosince 2022 - 04:20

Hrozící snížení prostředků Pentagonu by mohlo vrhnout „vidle“ do americké vojenské pomoci Ukrajině, včetně dělostřelectva a munice, informoval v sobotu časopis Politico s odkazem na interní dokumenty ministerstva obrany a úředníky obeznámené s touto záležitostí.

Kongres musí do 16. prosince schválit celoroční návrh zákona o obraně, známý jako pokračující rezoluce nebo CR, protože republikáni a demokraté diskutují o položkách. Rezoluce by však podle zprávy snížila financování Pentagonu o 29 miliard dolarů, neboli 3,7 %, ve srovnání s tím, co Bílý dům požadoval pro fiskální rok 2023. To znamená, že ministerstvo obrany by muselo zastavit klíčové projekty, včetně pomoci Kyjevu během jeho konfliktu s Ruskem.




Michael McCord, finanční ředitel Pentagonu, v sobotu řekl, že USA budou mít problémy se zasíláním nové munice na Ukrajinu, protože finanční prostředky určené Kyjevu na jaře dojdou.

Bylo řečeno, že snížení výdajů by také mohlo zpozdit vylepšení několika hlavních zbraňových systémů, jako je houfnice M777, kterou USA dodávají ukrajinským vojákům.


Mezi další potenciální nedostatky popsané v dokumentech citovaných Politico patří zpoždění při nákupu jaderných bombardérů dlouhého doletu B-21 Raider a ponorek s balistickými raketami na jaderný pohon třídy Columbia.


Zpráva přichází poté, co představitelé Pentagonu varovali Kongres, že omezení financování by bylo tentokrát extra škodlivé kvůli vysoké míře inflace. „Věc, která je na tomto roce jedinečná, je, že dochází k inflaci a je poněkud nepředvídatelná a CR vás zablokuje na úrovni financování z předchozího roku, když ceny rostou,“ řekl v květnu Senátu ministr letectva Frank Kendall.

Minulý měsíc Bílý dům požádal Kongres, aby schválil dodatečnou vojenskou a humanitární pomoc Ukrajině ve výši 37,7 miliardy dolarů. Pokud by dostal zelenou, celkový objem finančních prostředků, které Kongres vyčlenil pro Ukrajinu, by za méně než rok přesáhl 100 miliard dolarů.


(rp,prvnizpravy.cz,veteranstoday,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif