Pfizergate: Von der Leyen nechce stále zveřejnit detaily o nákupu vakcín

zprávy

Evropská ombudsmanka Emily O’Reillyová  pokárala mainstreamová média za to, že nepohnala Evropskou komisi více k odpovědnosti, protože prezidentka EK Ursula von der Leyen odmítá zveřejnit textové zprávy adresované generálnímu řediteli Pfizer Albertu Bourla.

Pfizergate: Von der Leyen nechce stále zveřejnit detaily o nákupu vakcín
Emily O’Reillyová, Evropská ombudsmanka
4. prosince 2023 - 03:20

Je to více než dva roky od začátku skandálu, často označovaného jako „Pfizergate.’ Tento problém se točí kolem skutečnosti, že šéfka Komise nejen nařídila nákup zbytečně obrovského množství vakcín COVID-19 od společnosti Pfizer za peníze daňových poplatníků, což nakonec nutilo země, aby likvidovaly stovky milionů propadlých dávek, a vyjednávání ceny s generálním ředitelem společnosti (a obchodním partnerem jejího manžela) prostřednictvím dosud nevydaných textových zpráv, bylo vedeno nejméně transparentním možným způsobem.

Připomeňme, že Ursula von der Leyen vyjednávala největší dohodu o nákupu vakcín v EU v hodnotě € 1,8 miliardy.

Evropská komise tvrdí, že nemá „žádný výpis textových zpráv“, protože tyto zprávy jsou často „krátkodobé a  nepodléhají požadavkům na vedení záznamů a od té doby byly odstraněny“.

Případ byl předložen evropskému veřejnému ochránci práv v září 2021 a byl uzavřen v červenci loňského roku, přičemž zákonný hlídací pes oficiálně oznámil Komisi, že šlo “o nesprávný úřední postup” a opakovaně požadoval obnovené vyhledávání a vydání textů.


Jak řekla Emily O’Reillyová „kancelář veřejného ochránce práv  má pouze doporučující pravomoci, nemá žádné právní nástroje, které by von der Leyen vyslýchaly kromě toho, že uvedou skutečnost a požádají o pomoc.

Proto se Emily O’Reillyová obrátila na média na nedávné akci, kterou pořádala bruselská strategická poradenská společnost SEC Newgate, proč se zdá, že novináři jsou zdrženliví, pokud jde o von der Leyen a možná největší skandál s korupcí v historii EU.


Zpráva veřejného ochránce práv odhaluje, že Evropská komise pravidelně neodpovídá na žádosti o svobodu informací ( FOI ) včas. Například „systémová zpoždění“  byla u 85% všech případů a více než 60% z nich vyžadovalo řešení více než 60 pracovních dnů, navzdory zákonné lhůtě 15 dnů.


Na jednání Emily O’Reillyová požádala europoslance, aby se připojili k jejímu boji proti korupci v EU:

Tato zpráva  je poslední možností, protože povaha a rozsah nesprávného úředního postupu, který jsem zjistil, vyžaduje širší veřejnou debatu a pečlivou parlamentní kontrolu, jak to má běžná institucionální výměna a dialog se nepodařilo problém vyřešit.

Podle nařízení EU  je přístup k dokumentům pravidlem, nikoli možností... Komise na nejvyšší úrovni, by měla ve svých veřejných prohlášeních a v praxi prokázat, že transparentnost je pravidlem a prioritou instituce.

Veřejná ochránkyně práv má ale pouze doporučující pravomoci a Komise na jeho výzvu nereagovala. Proto se Emily O'Reillyová obrátila na média s otázkou, proč novináři neinformují o skandálu von der Leyenové, který může být největším korupčním skandálem v historii EU.

Evropského veřejného ochránce práv volí Evropský parlament; je to nezávislý a nestranný subjekt, který bere na odpovědnost instituce a orgány EU a podporuje dobrou správu věcí veřejných. Emily O’Reillyová je v této funkci od roku 2013 a v prosinci 2019 byla znovu zvolena na dobu pěti let.

(rp,prvnizpravy.cz,europeanconservative,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif