Plyn z Kataru se pro Německo i Evropu stává nedostupným

zprávy

Německu hrozí, že na trhu LNG nedostane nic, protože Čína a další asijské země chtějí také nakupovat zkapalněný plyn. Na rozdíl od Německa mají zájem uzavírat dlouhodobé smlouvy.

Plyn z Kataru se pro Německo i Evropu stává nedostupným
Ilustrační foto
24. listopadu 2022 - 07:25

Německo nechce uzavírat dlouhodobé smlouvy kvůli ideologii zeleného klimatu. Německo se tak pro Katar stává nezajímavým.

Zatímco Olaf Scholz a Annalena Baerbocková staví německou sankční politiku vůči dodavateli zemního plynu Rusku, bylo úkolem ministra energetiky Roberta Habecka poskytnout alternativy k ruskému zemnímu plynu. Američané ale nedokážou dodat tak rychle a tolik, jak bylo dříve oznámeno.

Habeck proto odletěl do Katarského emirátu v Perském zálivu, protože právě tam se nachází největší naleziště zemního plynu na světě. Ani nejpodlézavější klanění se německého ministra energetiky arabským šejkům nepomohlo překonat skutečnost, že emirát nemůže tak rychle dodat požadovaný zemní plyn. Protože neexistují neomezené možnosti financování. Zemní plyn se totiž musí nejprve přeměnit na LNG, což je pracný proces, aby jej bylo možné přepravovat lodí. Dokonce i katarský ministr energetiky dal jasně najevo, že takové množství, jaké si Německo přeje, nemůže být dodáno. „Nakonec je to ale malé množství ve srovnání s obrovským množstvím přicházejícím z Ruska, na kterém je Evropa závislá," vysvětlil.



Číňané jsou před Německem,  chtějí zemní plyn nakupovat také ve formě LNG (liquefied petroleum gas) z Kataru. Čína již získává levný zemní plyn z Ruska. Energie chtivému gigantovi na Dálném východě to ale nestačí. Čína potřebuje víc. A to by mělo pocházet z Kataru [viz zpráva "n-tv"].

Katar nyní získal „nejdelší kontrakt v historii LNG průmyslu“. Po dobu 27 let má emirát dodávat Čínské lidové republice celkem 108 milionů tun kapalného plynu. Proč tedy Katar stále potřebuje poptávku z Německa? Ve skutečnosti by Německo mohlo v tomto závodě o energii skončit s prázdnou.

Protože pod zelenou záštitou má Německo výhrady k uzavírání dlouhodobých kontraktů, protože chce dlouhodobě dovážet méně zemního plynu kvůli klimatu! Kvůli CO2! Čína a Japonsko naopak vědí, že se bez zemního plynu po desítky let obejít nemohou a nechtějí.

A trochu černého humoru nakonec, jak již bylo dříve řečeno: „Německo nám dodá plyn až vyčerpáme zásobníky“, takže v kontextu výše uvedeného budeme muset přeplatit Čínu a Japonsko a nebo dále zredukovat spotřebu.

(rp,prvnizpravy.cz,freiewelt,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif