Po startu letadel NATO se záhadné letadlo zřítilo do Baltského moře

zprávy

K zachycení tajemného letadla vzlétly stíhačky NATO, které sídlí v Estonsku na letecké základně Ämari, kde bylo v sovětských dobách letiště Suurkula.

Po startu letadel NATO se záhadné letadlo zřítilo do Baltského moře
Ilustrační foto
5. září 2022 - 07:20

Jedná se o vojenský objekt v okrese Harju v Estonsku, který se nachází severozápadně od vesnice Ämari. Kolik letadel a kdy vzlétlo, není hlášeno.

Piloti dánského letectva, kteří záhadné letadlo předtím doprovázeli v oblasti jejich odpovědnosti, hlásili, že v kokpitu nikdo nebyl.

Později se objevily zprávy, že šlo o soukromé letadlo Cessna 551 registrované v Rakousku, které startovalo z Jerezu v jižním Španělsku.

Vzlétl ve 12:56 GMT a bez cíle, uvádí FlightRadar24.

Letadlo se dvakrát otočilo (v Paříži a Kolíně nad Rýnem, než zamířilo k nebi přímo nad Baltským mořem kolem švédského ostrova Gotland.

V 17:37 GMT byl na trackeru zaznamenán, jak rychle ztrácí rychlost a výšku.

„Dozvěděli jsme se, že letadlo havarovalo (na moři) severozápadně od města Ventspils v Lotyšsku," uvedl mluvčí švédské záchranné služby.

Podle listu Bild po startu ve Španělsku na letadle, které následovalo do Kolína nad Rýnem, nastaly problémy a další komunikace s ním se ztratila.



Němečtí novináři také uvedli, že na palubě havarovaného letadla měli být čtyři lidé: pilot, muž, žena a žena.

 Švédská pobřežní stráž na místo vyslala záchranná letadla, čluny a vrtulník.


Lotyšsko uvedlo, že na místo vyslalo lodě. Mluvčí litevského letectva dříve uvedl, že jejich stíhačky také vyletěly, aby letoun pronásledovaly, aniž by uvedl podrobnosti.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 76%
transparent.gif transparent.gif
Ne 13%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif