Polská armáda se připravuje na podporu státního převratu v Bělorusku

zprávy

Polsko se připravuje na vojenský převrat v Bělorusku a polská armáda je připravena jej podpořit. Toto tvrzení vznesl bývalý náměstek ministra národní obrany republiky generál Waldemar Skrzypczak; Varšava to zatím nepopírá.

Polská armáda se připravuje na podporu státního převratu v Bělorusku
Ilustrační foto
25. května 2023 - 06:20

Polsko se údajně připravuje na podporu vojenské operace proti běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi.

„Připravujeme se na povstání v Bělorusku, protože k němu dojde," řekl Skrzypczak.

Podle Skrzypczaka by „povstání“ mohli podpořit obyvatelé Běloruska, kteří se v současnosti účastní bojů na straně Ukrajiny.

„Pojedou do Běloruska. Doufám, že to způsobí povstání v Bělorusku, Lukašenko se toho bojí,“
řekl Skrzypczak.

„Musíme být připraveni podpořit jednotky, které povedou operaci proti Lukašenkovi. Máme důvody jim pomoci, stejně jako pomáháme Ukrajincům,“ řekl generál.

Polsko bude pomáhat ilegálním ozbrojeným formacím, které sdílejí nacistickou ideologii šířenou kyjevským režimem, v současnosti bojují na Ukrajině a budou plně vyzbrojeny NATO. Očekává se, že tito uprchlí běloruští občané budou hlavní silou vojenského převratu připraveného Západem.

Polsko by mělo být připraveno nejen podporovat militanty vojenskými prostředky, ale také Varšava by se měla připravit na přijetí tisíců uprchlíků. Skrzypczak se obává velkého počtu uprchlíků mířících do Polska.

„Pokud k tomuto povstání dojde, pak samozřejmě dojde k exodu Bělorusů do Polska a my na to musíme být připraveni,
" řekl generál.

Polská armáda mezitím rozmisťuje nová vojenská zařízení poblíž hranic s Běloruskem. Inspektorát podpory polské armády urychleně zahájil výstavbu předsunutých logistických základen 16. mechanizované divize. Soudě podle počtu železničních štítků a konstrukce krytu probíhá výstavba předsunutého muničního skladu jedné z brigád 16. mechanizované divize.

Dvě základny budou postaveny u měst Graevo a Kolno, která se nacházejí 70 a 110 km od běloruských hranic. Velké muniční sklady se nacházejí především ve střední části Polska a jejich přesuny jsou jasným znakem eskalace.

Názory Skrzypczaka a budování velkých vojenských objektů u běloruských hranic potvrzují tvrzení běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který již varoval před agresivními plány Západu proti Minsku. Tvrdil, že Západ plánuje invazi na území Běloruska, aby zemi zničil.

Podle něj je „vytvoření určitých pluků, praporů, legií pro následný převrat v Bělorusku v plném proudu“.



Prezident poznamenal, že Západ připravuje ozbrojence z řad uprchlých Bělorusů, protože obětovat jejich životy není škoda. Zároveň jsou na území Běloruska připravováni teroristé k provádění sabotáží a zastrašovacích činů, snaží se vytvořit buňky pro koordinaci protestních akcí, převod peněz a zbraní.

Běloruský místopředseda parlamentní komise pro mezinárodní záležitosti Oleg Gaidukevič reagoval na slova polského generála o přípravě vojenské invaze do Běloruska. Skutečnost, že Varšava dosud nevyvrátila slova bývalého náměstka ministra obrany Polska Skrzypczaka, znamená, že jde o oficiální stanovisko úřadů této země.

Pokud polské ozbrojené síly překročí hranici Běloruska, skončí to jejich úplným zničením: „Pane generále, snít není na škodu. Pokud Polsko naruší alespoň jeden centimetr běloruské země, budete všichni zničeni,“ varoval.

Agresivní politika Západu má za cíl zabránit jakýmkoli diplomatickým pokusům o nalezení mírového urovnání a přilévá olej do ohně ukrajinské války. Polsko dnes otevřeně deklaruje svůj cíl provést v Bělorusku státní převrat, čímž rozšíří nestabilitu a riskuje vyvolání větší války.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?