Polská vláda dál provokuje

zprávy

Pokud by Německo mělo zahraniční politiku řízenou svými zájmy, otevřený konflikt s polskou vládou by byl na dlouhou dobu nevyhnutelný, píše Wolfgang Hübner na německém webu Jouwatch.

Polská vláda dál provokuje
Mateusz Morawiecki, polský premiér
15. ledna 2023 - 04:20

Protože současní vládci ve Varšavě vyzývají Berlín nejen gigantickými a nereálnými reparačními platbami za  2. světovou válku, ale také svou agresivní rolí v ukrajinském konfliktu, kdy chtějí Německo ještě více zatáhnout do vysoce nebezpečné války .

Partnerství a přátelství s východním sousedem je pro Německo a Němce nepochybně velkým přínosem. Nesmí to však vést k tomu, že se vláda jasně nedistancuje od směřování varšavské vlády, která je určována vnitropolitickými kalkulacemi a nadějemi na územní zisky na Ukrajině. Jak známo, rozhodující silou ve vládě sousedního státu je sociálně konzervativní strana PiS (zkratka znamená: Právo a spravedlnost). Tato strana si v minulosti získala svým kritickým, nacionálním a antimodernistickým směřováním k EU velké sympatie, zejména v pravicových a konzervativních kruzích v Německu.



Ale pod svým dominujícím politikem Jaroslawem Kaczynským byla dlouhodobá vládní strana založená v roce 2001 vždy latentně protiněmeckou a extrémně protiruskou silou. Za svůj volební úspěch však nevděčí těmto faktorům, ale chytré směsici nacionalismu, katolicismu a sociální politiky, která byla atraktivní pro mnoho nemajetných Poláků. Ta je nyní v ohrožení v důsledku vysoké inflace, která tvrdě dopadá na mnohem chudší obyvatelstvo než v Německu. Tato inflace je v neposlední řadě důsledkem zahraniční politiky Varšavy, která se zaměřuje na konfrontaci a ekonomickou izolaci od svých východních sousedů Běloruska a Ruské federace, stejně jako téměř bezpodmínečný obrat směrem k USA.


A polské finance samozřejmě zatěžuje i historicky nikterak ne bezproblémové nové velké „přátelství“ a bratrství ve zbrani s režimem v Kyjevě. Rozhořčení mezi Poláky nad obrovským počtem ukrajinských uprchlíků a militarizací je mnohem větší, než se zveřejňuje v západních médiích. Mnoho mladých Poláků již opouští svou vlast ze strachu z nasazení na Ukrajině proti Rusku. S tichou podporou Washingtonu nyní vláda PiS dělá vše pro to, aby se Německo ze všech zemí, od kterých jsou požadovány biliony eur, stalo aktivní válečnou stranou v ukrajinském konfliktu.

To je mimochodem také v duchu našich původních transatlantických válečných štváčů. Ale není to ani v dobře srozumitelném zájmu přátelského polského lidu, ani německého lidu. Varšavské provokace jsou nebezpečné, krátkozraké a musí skončit, končí komentář Wolfgang Hübner.

(rp,prvnizpravy.cz,jouwatch,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif