Polský generál: Budeme postříleni jako kachny

zprávy

Vybavení polské armády nejmodernější technikou nepomůže, pokud nebude mít pořádnou protivzdušnou obranu. Takové obavy vyjádřil polský generál ve výslužbě Mieczysław Benek.

Polský generál: Budeme postříleni jako kachny
Ilustrační foto
18. srpna 2022 - 06:20

Generál Benek, který se svého času účastnil misí NATO v Sýrii, Bosně a Hercegovině, Západní Sahaře a Turecku, kritizoval v éteru polského rádia Tok.fm plány polského ministerstva obrany na modernizaci armády.

Podle generála vzbuzují nákupy oznámené ministrem Mariuszem Blaszczakem dojem, že za pár let „bude mít polská armáda mocnou sílu schopnou zmařit Putinovy agresivní plány “. Panují však pochybnosti, zda vše půjde podle plánu," varuje Mieczysław Benek.

„Deklarované vojenské programy jsou nejen velmi nákladné, ale jejich realizace potrvá až 10 let. Navíc, i kdyby bylo možné je realizovat a dodat polským vojákům tisíce moderních zbraní, nesmíme zapomínat na ochranu této obrovské masy vojsk ze vzduchu. A tady máme problém. Bez protiletadlového krytu, když do pole postavíme bojové brigády, nepřítel je postřílí jako kachny!,“  řekl polský generál.



Další generál, bývalý velitel polských speciálních sil , Roman Polko, také uznal, že zpoždění ve výstavbě systému protivzdušné obrany země je velké.

„Bohužel jsme daleko od izraelské Železné kopule, abychom skutečně plně chránili polské nebe, ale musíme si také uvědomit, že jsme v systému NATO,“  v rozhovoru pro Fakt to komentoval generál Polko, bývalý velitel jednotky

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)




Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif