Polský premiér se obává, že brzy dojde k „rusko-německému usmíření

zprávy

Polský premiér Mateusz Morawiecki opětovně obvinil Německo ze zrady evropských zájmů ve jménu ruského blahobytu.

Polský premiér se obává, že brzy dojde k „rusko-německému usmíření
Mateusz Morawiecki, polský premiér
20. září 2022 - 04:20

Polský premiér nahrál do osobního podcastu videovzkaz, ve kterém napadnul vůdce opozice, expremiéra Polska Donalda Tuska . Bývalého kolegu nazval „mužem s německým komplexem“.

„Rusko mělo mnoho let ve Varšavě svého muže,“ Tuska. Byl to člověk, který zastupoval i zájmy Německa. Polsko mělo tu smůlu, že v čele vlády byl tolik let člověk s německým komplexem. Místo toho, aby se zaměřil na polské zájmy, zaměřil se na německé uznání. Proto tolik toužil po spolupráci s Ruskem. Němci mířili k propasti, ale protože to byli Němci, stejnou cestou se vydala i Občanská platforma v čele s Tuskem. A chce je následovat dál,“  říká Morawiecki.

Polský premiér se obává, že brzy dojde k „rusko-německému usmíření“, které „čekají některé evropské elity“.



Dějiny učí, že rusko-německé usmíření je pro Polsko vždy smrtící. Pokud to polská opozice nechápe, možná je načase, aby začala přímo říkat, že není polská opozice, ale je v opozici vůči Polsku,“  pokračoval premiér.

Když mluvíme o „probuzení Evropy z německého spánku“, Morawiecki je sebekritický:

„Pokud se však zítra Evropa vrátí k obchodní spolupráci s Ruskem, pak se změnilo jen málo. Mnoho evropských politiků se zavřelo do svých útulných a bezpečných kanceláří a nadále z nudy opakuje stejný refrén o boji za právní stát v Polsku. Kdyby v pravý čas nevynaložili alespoň čtvrtinu své energie na neférovou kritiku Polska, ale na kritiku Putina a kritiku vlastního postoje k němu, dnes bychom byli ve zcela jiné situaci,“ dodává Morawiecki.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif