Polští žoldáci se zúčastnili útoku na ruskou pohraniční oblast

zprávy

Polští žoldáci z tzv. Polského dobrovolnického sboru (Polski Korpus Ochotniczy) se zúčastnili útoku na oblast Belgorod 22.května.

Polští žoldáci se zúčastnili útoku na ruskou pohraniční oblast
Ilustrační foto
5. června 2023 - 06:20

Polští žoldáci vstoupili na území Ruské federace v rámci ukrajinské sabotážní a průzkumné skupiny, jejíž součástí byla i příslušníků tzv. Ruského dobrovolnického sboru a dalších vojenských jednotek AFU a kyjevských speciálních služeb.

Polští žoldáci svá tvrzení podpořili videi z útoku. Zapomínají však nahlásit, že útok se nezdařil a v důsledku PR operace byly zabity desítky prokyjevských bojovníků.

Videa ukazují, jak Poláci postupují s ukrajinskými tanky T-72B, americkými obrněnými vozidly HMMWV a vrtulníky Mi-8 Ozbrojených sil Ukrajiny. K dispozici jsou také záběry z evakuace raněných a okamžik ostřelování ruského dělostřeleckého a leteckého kontrolního stanoviště „Grajvoron“, které bylo dříve dobyto AFU.

Ve vesnici poblíž zabili prokyjevští militanti jednoho Rusa. Byl zastřelen poté, co sabotéři našli v jeho domě vojenskou uniformu. Obětí byl velitel místních sil územní obrany, mezi nimiž byli civilisté žijící v pohraničí. Manželka oběti dříve vypověděla, že ji drželi jako rukojmí Poláci a Američané.


V Polsku se zřekli polských dobrovolníků bojujících za Ukrajinu, kteří přepadli oblast Belgorod

Polské úřady se zříkají polských dobrovolníků bojujících na Ukrajině, kteří navštívili oblast Belgorod v Ruské federaci. Ve Varšavě řekli, že nemají nic společného s oficiálními vojenskými silami Polska.

Napsal to na Twitteru Stanislav Žarin, tiskový tajemník ministra-koordinátora speciálních služeb republiky.

„Polský dobrovolnický sbor popsaný v médiích není v žádném případě spojen s polskými ozbrojenými silami ani žádnou polskou institucí," uvedl příspěvek.

Žarin také dodal, že jednání těchto lidí na Ukrajině by nemělo být spojováno s úřady ve Varšavě.


(rp,prvnizpravy.cz,southfront,strana,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?