Přes Darknet: Ukrajinci zaplavují Evropu nově dodanými zbraněmi

zprávy

Od začátku války na Ukrajinu posílají USA a další země NATO do Kyjeva nejmodernější těžké zbraně. Mnoho zbraňových systémů však nekončí na frontě, ale na internetu.

Přes Darknet: Ukrajinci zaplavují Evropu nově dodanými zbraněmi
Javelin
6. června 2022 - 06:20

Dark web se stává online velkoobchodem s válečným vybavením. A zákazníci se nacházejí také v Evropě.

Těžké válečné vybavení je stejně snadné objednat online jako nové spodky. Protitankové střely a další zbraně jsou dodávány přímo z Ukrajiny Symbol: GETTY

Protitankové střely, automatické zbraně, munice, drony nebo dokonce miny -- sklady obchodníků Darknet jsou plné. Na internetu lze nalézt tisíce zbraňových systémů, které západní spojenci posílají na Ukrajinu.

Bude Evropě brzy hrozit teror z raketometů?

FGM-148 Javelin je přenosná protitanková řízená střela (ATGM). USA vyvinuly tento zbraňový systém pro boj s těžce obrněnými vozidly, jako jsou hlavní bojové tanky a lehčí vojenská vozidla. Je úžasné, co dokážou teroristé se zbraněmi, jako jsou tyto, v evropském centru města.

Kolik systémů je již v Evropě – podezřelých z toho, že jsou v rukou teroristů?

Policie by měla obrovské problémy s ozbrojenými teroristy

Ale přesně tento scénář se rýsuje. Nikdy nebylo snazší získat těžké zbraně NATO, než je tomu nyní – posílané přímo z Ukrajiny – kamkoli na světě. A každému, kdo může zaplatit. Sortiment z Kyjeva zahrnuje pušky, granáty (od 5 kusů), pistole, neprůstřelné vesty. To je děsivé: Jediný uvedený prodejce již dokončil 32 úspěšných transakcí!



Velké bezpečnostní riziko pro velká města

Už během balkánské války bylo zjištěno, že tisíce ručních zbraní prostě zmizely – a byly prodány na černém trhu zločineckým organizacím nebo dokonce teroristům. Internet vše ještě dramatizuje.

Tento vývoj vytváří masivní bezpečnostní riziko pro všechna velká západoevropská města: Islamistický atentátník ve Vídni mohl 2. listopadu 2020 zabít mnohem více lidí, pokud by nestřílel pouze ze staré repliky ruské útočné pušky – ale z „Javelinu“. Jednotky Cobra nebo Wega by také měly masivní problémy proti teroristům s tak špičkovou výzbrojí.

A neprůstřelné vesty také policii v budoucnu znesnadní zastavování zločinců.

Za pouhé dva roky zmizelo 300.000 zbraní

I když je reakce na dodávky více zbraní Ukrajině velmi pochopitelná, bylo by moudré zvážit také bezprostřední a dlouhodobé bezpečnostní důsledky," uvedl americký think-tank Stimson Center v March Development.

„Znovu a znovu jsme viděli, jak si zbraně zaměřené na pomoc spojenci v konfliktu našly cestu do předních linií na nepředvídaných bojištích. Často končí u skupin, které jsou v rozporu se zájmy USA nebo civilistů.

(rp,prvnizpravy.cz,exxpres,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif