Přesouvají se radioaktivní mraky do západní Evropy?

zprávy

Starší ročníky by si mezi čtenářskou veřejností měly ještě pamatovat „Černobyl“. V roce 1986 došlo v jaderné elektrárně Černobyl na Ukrajině k havárii, při které se uvolnila radioaktivita.

Přesouvají se radioaktivní mraky do západní Evropy?
Ilustrační foto
20. května 2023 - 04:20

Informace o tom byla  nejprve držena v tajnosti Sovětským svazem. Postupně byly známy důsledky. V souladu s tím se kontaminované mraky přesunuly do západní Evropy a pršelo z nich. Důsledky této jaderné kontaminace jsou viditelné dodnes. Že se v té době nedoporučovala konzumace zvěřiny a lesních hub, už se skoro neví. Oblast kolem zničeného jaderného reaktoru je i dnes uzavřenou oblastí, což nebrání ukrajinské armádě používat rakety a granáty dodávané Západem i tam. Nyní se rýsuje nová katastrofa.

V noci na 13. května 2023 ruské síly provedly útok vysoce přesnými zbraněmi na skladiště západního vybavení a munice. Jedno z těchto skladišť se údajně nacházelo poblíž města Chmelnickyj, východně od Lembergu (Lvov). Údajně tam bylo zničeno velmi velké množství munice v hodnotě mezi 200 a 500 miliony dolarů, podle toho, kdo to hlásí. Podle zpráv se mezi nimi našlo velké množství munice s ochuzeným uranem, která byla před několika týdny dovezena z Velké Británie. Výbuchy byly prý tak velké, že seismologická měřicí místa zaznamenala zemětřesení.

Štefec: Výbuch muničního skladu Chmelnickij - takový malý „Černobyl"

Nikolaj Patrušev, tajemník ruské bezpečnostní rady, prohlásil, že zničení munice s ochuzeným uranem na Ukrajině vytvořilo radioaktivní oblak, který se pohybuje směrem k západní Evropě . Podle Patruševa přebírají USA odpovědnost tím, že naléhají na své spojence v NATO, aby poskytli „pomoc“. To pak vede k „poškození“ „příjmových zemí“. Předpokládá se, že materiál mohl být přeměněn v prach silnými explozemi.

Podle zpráv mnozí obyvatelé Lvova a okolí propadají panice a snaží se utéct. V Polsku bylo zjištěno zvýšené radioaktivní záření a informovala o tom polská média. Mraky postupují do Německa a možná i přes Lamanšský průliv. Zpět k výrobci na ostrovech?



Poslanecká skupina AfD v Bundestagu chtěla prostřednictvím dotazu na spolkovou vládu vědět, jak spolková vláda posuzuje nebezpečí, které představuje munice s ochuzeným uranem. Ve své odpovědi ze 16. května spolková vláda bagatelizovala nebezpečí a tvrdila, že naměřená kontaminace životního prostředí je nízká s ohledem na související radioaktivitu.

Informace o tom, že srbské obyvatelstvo stále trpí následky ostřelování ochuzeným uranem koalice USA/NATO před 25 lety proti srbským civilistům, což je v rozporu s mezinárodním právem, se podle všeho k německé vládě nedostala. Stále existují vrozené vady u novorozenců a zvýšená náchylnost k rakovině krve v důsledku bombardování ochuzeným uranem. Stejná onemocnění jsou hlášena z Kosova, Iráku a dalších zemí, kde byl tento typ munice použit. Deutschlandfunk tyto pozdní efekty bagatelizuje jako „balkánský syndrom“ .

WELT informuje o masivních následcích používání ochuzeného uranu:

Právník Srdan Aleksic z Niše už léta zastupuje onkologické pacienty z tehdy bombardovaných oblastí. Chce, aby byli uznáni jako pozdní oběti munice DU, a tak žaluje NATO..... Jen v případě munice s ochuzeným uranem mám v současnosti 3500 klientů a každý týden přibývají další.


Nyní je pravda, že ochuzený uran nemůže vyvolat jaderné záření, jako taktická jaderná zbraň. Skutečnost, že měřitelná radiace, která by mohla ohrozit i obyvatele západní Evropy, je stále tak vysoká, naznačuje, že tam bylo uskladněno obrovské množství uranové munice. Jinak by byly následky zvládnutelné.

(rp,prvnizpravy.cz,pinews,foto:arch.)





43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif