Prezident lékařské asociace šokuje: chce „bleší trhy s léky“

zprávy

S ohledem na dramatický nedostatek léků volá prezident Německé lékařské asociace Klaus Reinhardt po „bleších trzích s léky“

Prezident lékařské asociace šokuje: chce „bleší trhy s léky“
Ilustrační foto
20. prosince 2022 - 04:20

Sdružení lékárníků je šokováno a zděšeno. To ohrožuje zdraví pacientů.

Návrh prezidenta Německé lékařské asociace Klause Reinhardta na vytvoření „bleších trhů“ pro výměnu léčivých přípravků kvůli nedostatku léků se setkal s velkou kritikou. „Takto přivádíte lidi k nebezpečnému příjmu drog, ale neřeší to žádné problémy s dodávkami," varovala Asociace lékárníků. Řekl, že byl návrhem „zděšen“.

Vzhledem k nedostatku četných léků, zejména sirupů proti horečce pro děti, Reinhardt vyzval k výměně těchto léků mezi sousedy. „Pokud jste zdraví, musíte nemocným podávat léky, které jsou na skladě,“ řekl Tagesspiegel. „Potřebujeme v sousedství něco jako bleší trhy s léky.“ Mnoho léků s prošlou dobou použitelnosti lze stále bezpečně používat.



Také prezident Spolkové lékárnické komory Thomas Benkert byl těmito návrhy zděšen: „Léky patří do lékáren, nikoli na bleší trh – a už vůbec ne léky s prošlou dobou použitelnosti. Šokuje mě, že prezident Německé lékařské asociace něco takového veřejně navrhuje.“ Léky s prošlou dobou použitelnosti by mohly „představovat masivní riziko pro zdraví pacientů,“ varoval Benkert.

Reinhardtovy návrhy zcela ignorovaly realitu. Lékárny by udělaly vše pro to, aby kompenzovaly nedostatek některých léků. „Bylo by žádoucí, aby se na případných řešeních zodpovědně podíleli i zástupci lékařské profese," požadoval šéf lékárníků.

(rp,prvnizpravy.cz,jungefreiheit,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?