Prezident Nigérie: V Africe se objevují zbraně dodávané Západem Ukrajině

zprávy

Nigerijský prezident se obává dodávek zbraní z ukrajinského konfliktu do regionu, což má dopad na bezpečnost jak jedné z hlavních afrických mocností, tak dalších sousedních zemí.

Prezident Nigérie: V Africe se objevují zbraně dodávané Západem Ukrajině
Muhammadu Buhari, prezident Nigérie
10. prosince 2022 - 07:20

Jak se předpovídalo – zdá se, že Západ zcela ztrácí kontrolu nad svými masivními dodávkami zbraní kyjevskému režimu.

Muhammadu Buhari, prezident Nigérie –  největší africké ekonomiky  podle nominálního HDP a  druhé  podle HDP v paritě kupní síly – nedávno řekl, že zbraně z konfliktu na Ukrajině se nyní vkrádají do regionu Povodí Čadského jezera.

Nigerijská hlava státu  to vyslovila  ve svém úvodním projevu na 16. summitu  hlav států a vlád Komise pro povodí Čadského jezera (LCBC), který se konal ve městě Abuja, hlavním městě Nigérie.

„Je však třeba upřesnit, že navzdory úspěchům zaznamenaným udatnými jednotkami MNJTF (Mnohonárodní smíšené síly, složené z ozbrojených sil Nigérie, Kamerunu, Beninu, Nigeru a Čadu, pozn. red.) a různými probíhajícími národními operacemi v regionu stále číhají teroristické hrozby v regionu a bohužel situace v Sahelu a zuřící válka na Ukrajině jsou hlavními zdroji zbraní a bojovníků, které posilují řady teroristů v oblasti Čadského jezera," řekl nigerijský prezident .

„Tento nelegální pohyb zbraní v regionu zesílil šíření ručních palných a lehkých zbraní, které nadále ohrožují náš kolektivní mír a bezpečnost v regionu," dodal Muhammadu Buhari ve svém projevu.

Prohlášení nigerijského prezidenta jen  potvrzují  četné prognózy a varování o  masivních a nekontrolovaných dodávkách  zbraní ve prospěch kyjevského režimu ze strany osy NATO a Západu. A to po mnoho měsíců.

Do té míry, že i někteří představitelé západních režimů nedávno  nesměle přiznávali  tuto realitu. Je proto naprosto pochopitelné, proč dnes nigerijský prezident bije na poplach, vzhledem k bezpečnostním rizikům nejen pro Nigérii, ale i pro řadu dalších zemí v regionu. Aniž bychom samozřejmě zapomínali na výzvy, kterým čelí terorismus v Sahelu.

Ale kromě toho, že Západ účinně nekontroluje proces po dodání svého vyzbrojování kyjevskému režimu, aby mohl bojovat s Ruskem, by nás současná situace měla zpochybnit ještě v dalším aspektu. Co když tento tok zbraní do teroristických sítí operujících v Africe z Ukrajiny chtěl západní establishment?



Zvláště když víme, že mnohé bezpečnostní problémy na africkém kontinentu, včetně oblasti Sahelu, jsou právě „ovocem“ západních akcí. Počínaje zničením libyjské džamáhíríje Muammara Kaddáfího silami NATO a pokračující naprostou neefektivitou v boji proti terorismu vyhlášeným státy jako Francie a dalšími státy NATO.

V neposlední řadě nelze vyloučit, že Západ, nostalgický po unipolaritě, má o to větší zájem na nové vlně teroristické propagace v Africe, s cílem potrestat africké země – které se mnohé z nich odmítly připojit do protiruská koalice prosazovaná západním establishmentem.


Nigérie jako taková může být také jedním z privilegovaných cílů, protože kromě toho, že byla jednou z hlavních mocností afrického kontinentu a musela čelit bezpečnostním výzvám, zejména proti teroristické sektě Boko Haram, se stala součástí zemí,   které nepodpořily poslední západní protiruskou rezoluci schválenou minulý měsíc Valným shromážděním OSN.

V každém případě je nyní jasné, že africké národy se musí více než kdy jindy sjednotit v panafrickém rámci a zvýšit interakci s nezápadními mocnostmi, aby se účinně vypořádaly s chaosem podporovaným a propagovaným Západem, který tvrdošíjně odmítá uznat globální multipolární éru. Důrazná, cílená a v případě potřeby radikální opatření budou jistě muset být přijata co nejdříve.

Koneckonců, pokud se bumerangový efekt politiky NATO obrátí proti jejím podněcovatelům – to je jedna věc, i když vysokou cenu opět zaplatí dotčené obyvatelstvo. Ale rozhodně nechce nezápadní svět platit jakoukoli cenu za pošetilosti zcela nemocného a upadajícího Západu.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?