Prigožin vyzývá Zelenského, aby dovolil Ukrajincům ústup z Bachmutu

zprávy

<< VIDEO >> Šéf Wagner PMC tvrdí, že město Bachmut bylo téměř obklíčeno. Oslovil ukrajinského prezidenta Zelenského a vyzval ho, aby umožnil stažení ukrajinských jednotek z města.

Prigožin vyzývá Zelenského, aby dovolil Ukrajincům ústup z Bachmutu
Jefgenij Prigožin, šéf Wagner PMC
4. března 2023 - 06:20

Poté, co byly v těžkých bojích zničeny četné jednotky ukrajinské armády, byla ukrajinská posádka v Bachmutu posílena nevycvičenými mobilizovanými vojáky, včetně starých lidí a dětí. Prigožin ve svém videu ukázal ukrajinské válečné zajatce, jak vyzývají svého prezidenta, aby je nechal opustit město a vrátil je  domů k jejich rodinám.

„Apeluji na prezidenta Ukrajiny Vladimira Alexandroviče Zelenského. <…> Jestliže dříve s námi bojovala profesionální ukrajinská armáda, dnes vidíme stále více starých lidí a dětí. Bojují, ale jejich život v Bachmutu je krátký, den nebo dva. Dejte jim možnost město opustit, město je vlastně obklíčeno,“ řekl zakladatel Wagner PMC.

Ukrajinští vojáci rozmístění v Bachmutu sdíleli četná videa z města, potvrzující žalostný stav ukrajinské posádky. Vyzývají své velitele, aby neobětovali životy dalších tisíců vojáků ve městě, jehož obrana je odsouzena k záhubě. Jejich výzvy již sdílejí západní média. Například CNN nedávno zveřejnila nový rozhovor s ukrajinskými vojáky, kteří přiznali, že situace v Bachmutu je ve všech směrech mnohem horší, než se oficiálně deklaruje.

Mezitím ukrajinské síly začaly vyhazovat do povětří všechny mosty ve městě Bachmut ve snaze zpomalit ruský postup. Zničení mostů však zkomplikuje i případné manévry ukrajinské armády, včetně jejího ústupu.


 

Strana.ua: V ukrajinském Bachmutu vyhazují do povětří mosty a Bidenovi generálové vypracovali dvě varianty útoku

Generální štáb hlásí, že ozbrojené síly Ukrajiny odrazily více než 85 nepřátelských útoků. Z toho v „nejžhavějším“ bachmutském směru – v oblastech Orechovo – Vasiljevka, Dubovo – Vasiljevka, Grigorovka, Bogdanovka a samotný Bachmut.

Rusové se snaží obklíčit samotný Bachmut, informuje vojenské velení Ukrajiny.



V pátek, mezi zvěstmi o rychle se zhoršující situaci ve městě, tam znovu (už podruhé za poslední týden) dorazil velitel východní skupiny sil Alexandr Syrskij. „Vyslechl si hlášení velitelů o stavu věcí v podřízených jednotkách, seznámil se s problematikou zvyšování obranyschopnosti ukrajinských jednotek na frontě“.

Syrskij přijel do Bachmutu již předtím v sobotu, po schůzce velitelství nejvyššího velitele. Tamní situaci označil za „obtížnou“.

V poslední době se neustále objevují zvěsti, že ukrajinské jednotky opustí Bachmut kvůli hrozbě obklíčení. Ukrajina je odmítá. A příchod Syrského jakoby ukazuje, že hodlají pokračovat v obraně města.

Skutečnost, že v tuto chvíli není Bachmut zcela oblíčen, stejně jako neexistuje rozkaz opustit město, potvrzuje ukrajinský voják Andrij Kovalenko. „Ze severu má nepřítel nějaké úspěchy, ale na jihu se mu nepodařilo přeříznout dálnici Konstantinovka-Bachmut," vysvětlil.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,strana,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif